hír épületek DVM Horizon Development Pesti Hírlap Gelesz

Kettős minősítésű irodaház lesz a volt Pesti Hírlap székházból


Csépé | 2012.11.23
Már a résfalazásnál tart a Giergl-Korb építészpáros tervei szerint épült Bajcsy-Zsilinszky úti Pesti Hírlap székház homlokzatai mögött épülő Gelesz András-ház építése.
Továbbra is gyors iramban halad az idei év szinte egyetlen komolyabb budapesti ingatlanfejlesztési projektje, a Horizon Development V. kerületi beruházása, az Eiffel Palace építése, amellyel az egykori Pesti Hírlap székháza elnyeri új formáját. A Bajcsy-Zsilinszky út és a Stollár Béla utca sarkán található épület újjáélesztésének folyamata 2011 novemberében indult el. Bontási munkálatai 2012 szeptemberében kezdődtek, előbb vagy 30 tonnás acélszerkezettel és puhafa teherátadókkal megfogták a homlokzatot, mert nem szeretnék hogy (a nemrégi Hercegprímás utcai esethez hasonlóan) a homlokzat megsérüljön, vagy életveszélyessé váljon. A nagy múltú, egykor díszes homlokzatú, impozáns palota várhatóan 2013 végére már ismét neobarokk pompájában fog ragyogni, eltekintve a korábban megsemmisült tetőfelépítménytől, tornyoktól.

A Horizon Development döntése alapján a Nyugati Pályaudvar térségének hangsúlyos sarkát képező, tekintélyes méretű ház falazata visszakapja 1893-as, eredeti megjelenését, belső terei, műszaki szerkezete, épületgépészeti rendszere azonban a legkorszerűbb elvek alapján kerülnek kialakításra. Az egyedülálló felújítási munkálatok már el is kezdődtek: a műemléki elemek, egyebek között a főudvar és a főlépcsőház öntöttvas szerkezetének finom kidolgozású darabjai restauráció céljából elszállításra kerültek.

Az építkezés kiváló üteme a professzionális partnernek, elsősorban a generáltervezést és kivitelezést irányító DVM groupnak is köszönhető. A nemzetközi szinten is elismert tervező- és projektmenedzsment cég - többek közt - a BREEAM minősítésű Eiffel Tér Irodaház fejlesztéséről, a Bank Center átalakításáról, izgalmas, modern közösségi- és irodatereiről, valamint az egyedi szépségű Hard Rock Cafe Budapest megteremtéséről, vagy a Ferrari új, elegáns, belvárosi szalonjának kialakításáról ismert. Szakembereik gyors és precíz munkája nyomán a Bihari utca felőli oldalon a szomszédos épület melletti tűzfal októberben lebontásra került, már csupán a homlokzati falak állnak. A keletkezett építési törmeléket a magas fokú környezettudatosság jegyében újrahasznosítás céljából elszállították.

Néhány hete újabb fontos állomásához érkezett a beruházás: a homlokzat megtartása mellett megkezdődött az öt emeletnyi mélygarázs kiépítése. A különleges projekt speciális mélyépítő eljárás alkalmazását igényli.

A készülőben lévő Eiffel Palace a nemzetközi tanácsadó céggel, a PricewaterhouseCoopers-szel kötött szerződés révén már egy felső kategóriás bérlőt is magáénak tudhat. A PwC 2014-től exkluzív irodaterületet bérel az épület közel háromnegyedében - a fennmaradó 4.500 m2 egyelőre szabad, még további bérlőkre vár. Az Eiffel Palace összesen 14.000 m2 bérbe adható területtel fog rendelkezni, a földszinten, a duplaszintű portál mögött pedig egy étterem foglal majd helyet.

A környezettudatosság jelenti az egyik közös nevezőt a Horizon Development és első számú bérlője között - a fejlesztő saját törekvése és a PwC igényei alapján, az épület a BREEAM minősítési rendszer követelményei szerint kerül kialakításra. Ezen felül a Horizon Development - Magyarországon egyedülálló módon - a LEED tanúsítvány megszerzését is megcélozta. Az Eiffel Palace kettős minősítésével, példaértékű környezettudatos fejlesztésként is kiemelkedik majd a budapesti irodaházak sorából.

Az egykori székház – egyedülálló szépsége mellett - már a múltban is funkcionális összetettségével vált kiemelkedővé a budapesti épületek között, hiszen a nyomdán kívül felső emeletei lakásokként szolgáltak. A fejlesztő, amellett, hogy életben tartja a tiszta funkcionalitás és a lenyűgöző építészeti formák eszméjét, még tovább is lép. Így Az Eiffel Palace nem csupán egy gyönyörűen felújított épület lesz – az újjáéledő, patinás, neobarokk szépségével és XXI. századi korszerűségével egyszerre fogja reprezentálni a múltat és a jelent, valamint egyúttal az előremutató jövő palotájává is válik.

Generáltervező: DVM Design Kft.
Építész tervező: Gelesz és Lenzsér Kft.
Felelős tervező: Gelesz András
Építész munkatársak: Holló Eszter, Schöff Gergely
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások