színkép | 2012.11.24
Elindult a regisztráció az Év Junior Tájépítésze-díjra, mely 2013. február 25-én, 24 óráig tart.

2013. április 26-án, Frederick Law Olmsted (a New York-i Central Park tervezője) 191. születésnapján másodjára kerül majd kiosztásra az Év tájépítésze-díj és az Év junior tájépítésze-díj a Tájépítészet Hónapja programsorozat záró eseményeként. A díjakat 2011-ben a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítész Tagozata (MÉK-TKT), a Magyar Tájépítészek Szövetsége (MTSZ) és a egy magáncég alapította.

Az Év junior tájépítésze-díj egy alkotó egyetlen, évente meghatározott ötletpályázati felhívás alapján kidolgozott projektjének díjazása. Az elismerés az aktív, kreatív fiatal, pályakezdő tájépítészek díja, amely egyben a kiemelkedő tehetségek bemutatkozását szolgálja a szakma és a nagyközönség előtt. A Junior pályázat minden évben egy-egy olyan kistelepülést céloz meg, ahol valamilyen konkrét aktuális tervezési feladat előkészítéseként szükség van tájépítészeti ötletekre, tervezési programalkotásra. Új elem a junior díj életében, hogy a Magyar Tájépítészek Szövetsége az aktuális pályázat helyszíneként azt a kistelepülést jelöli meg, amely a Virágos Magyarországért Mozgalom versenyében elnyeri az MTSZ különdíját. Az idei kírásban a pályázóknak Visonta településen egy területileg összefüggő települési közkert – sport terület – rehabilitálandó patak szakasz témakörben kell összemérni tudásukat.

Év junior tájépítésze-díj-ban részesülhet minden magyar állampolgárságú, tájépítész hallgatói státuszú vagy végzettségű alkotó, aki 3 évig ilyen díjban nem részesült, legfeljebb 3 éve diplomázott, teljesíti a mindenkori díjszabályzatban és az adott évi kiírásban szereplő feltételeket, illetve nem tagja a jelölteket értékelő zsűrinek és nem rokona az adott évben felkért zsűritagoknak.

A regisztráció végső időpontja azonos a pályázatfeltöltési határidővel, amely 2013. február 25. 24:00. Érdemes azonban már novemberben regisztrálni, mert a korán ébredőket elvisszük helyszínelni Visontára, ahol az önkormányzat képviselői osztják meg velük gondolataikat és elvárásaikat a terület jövőjével kapcsolatban. Az Év junior tájépítésze-díjhoz igazoló oklevél, egy Kiss Zsombor Krisztián formatervező által tervezett egyedi díj-objekt és 200.000 Ft összértékű ajándékcsomag jár.


A nyílt, titkos ötletpályázat helyszíne Visonta község területe, mely az Aba nemzetség Csobánka ágának ősi birtoka volt. Nevét az oklevelek 1279-ben Vysonta néven említették először. A települést sokáig az Aba nemzetség Kompolthi ága birtokolta. A török hódoltság ideje alatt elnéptelenedik, új birtokosai között a 19. században olyan családnevek bukkannak fel, mint gróf Draskovich, gróf Esterházy, báró Orczy, báró Podmaniczky.

A pályázat célja a beadott pályaműveken keresztül megismerni, megtalálni azokat a fiatal tájépítészeket, akik tehetségükkel hozzájárulhatnak a szakma felvirágoztatásához. Hangsúlyozottan nem elsősorban a tervek versenyét, hanem alkotóik megmérettetését helyezik középpontba. Éppen ezért olyan innovatív, újszerű, hatásos tervezői elképzeléseket várnak, amelyben sikerül megragadni a hely szellemét, történelmét, erősségeit, vagy problémáit, illetve kitörési pontjait. A pályamű koncentráljon a helyi lehetőségekre és sajátosságokra (formákra, anyagokra, erőforrásokra, stb.), szellemes, egyben gazdaságosan megvalósítható ötleteket tartalmazzon, melyek túlmutathatnak a konkrét területen is (települési arculatra, tájra, kultúrára, helytörténetre kitekintéssel). Azaz amellett, hogy korszerű, mai nyelvezetű munkákat várnak, értékelik az identitásra való fogékonyságot, a hely szellemének megidézését is.

A pályázati kiírás és mellékletei kizárólag elektronikus úton tölthetők le az Év Tájépítésze Díj honlapjáról, a www.evtajepitesze.hu címről.

A tervpályázattal kapcsolatos kérdéseket 2012. december 30-ig e-mailben lehet feltenni az evtajepitesze@gmail.com címen "Év junior tájépítésze pályázat" jeligével.
A kérdésekre adott válaszokat a díjszervező bizottság a regisztráció során megadott e-mail címekre küldi meg minden regisztrált pályázónak 2013. január 15-ig.

Teljes pályázati kiírás megtekintése (PDF)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások