sebesp | 2012.12.04
Nem kis kihívás egy több száz éves intézményben új fókuszpontot létrehozni. King Roselli Architetti láthatóan sikeresen birkózott meg a feladattal Rómában a Pápai Egyetem bővítése során.

A római Lateráni Egyetemet (Pontificia Universitas Lateranense) XVI. Kelemen Pápa alapította 1773-ban, ma közel 100 országból fogadja hallgatóit. Amikor a Pápai Egyetemként is ismert patinás intézmény új könyvtári szárnyának tervezésére került a sor, a megrendelő egyértelmű instrukciót adott King Roselli Architetti építészei felé: az olvasási tevékenység, a könyvek által biztosított szellemi támogatás legyen az egyetem legfőbb hivatása. A kitűzött cél elérése érdekében az új olvasótermek és szabadpolcok az egyetem épületeihez szorosan kapcsolódva kerültek elhelyezésre, így 70.000 könyvet magába foglaló hat szintes tér a meglévő közlekedőhálózatról könnyen elérhetővé vált.

Az új épület közvetlenül az egyetem központi tömbje mellé, ahhoz két oldalon közvetlenül hozzáépülve került elhelyezésre. Annak ellenére, hogy a homlokzatán használt téglaburkolattal körültekintően illesztették a meglévő kontextusba, nyílásrendszerének fényt törő, árnyékot képező játékával az új tömb egyértelműen kifejezi modernizmusát.

A könyvtár jelenléte, a benne folyó mozgások jól érzékelhetőek az régebbi épületből, az áttekintést biztosító tűzgátló ablaksávokon keresztül. Az átjárás az emeleti folyosóról bazaltburkolatú lépcsőkarok sora vezet a tágas előcsarnokba, ahol a ruhatári szekrények, a nyilvántartás, professzorok olvasószobái és a könyvtárosok munkahelyei kaptak helyet. A minden második kisbelmagasságú polcos könyvtároló területet lépcsőzetes spirálként kialakított olvasóhelyekkel történt összekötése egyetlen összefüggő térfolyamot képez a könyvtárbelsőben. A munkák során a meglévő fő előadótermet is korszerűsítették. Ellátták korszerű audiovizuális berendezésekkel, a lépcsőzetes padlózatot pedig a biztonsági szempontok figyelembevételével alakították ki.

Tervező: King Roselli Architetti
Vezető építész: Andrea Ricci
Építési költség: 7 millió Euró
Belsőépítészet költség: 1 millió Euró
Könyvtár terület: 2000m2
Építés: 2004-2006
Auditórium terület: 660m2
Képek: Santi Caleca, José King

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások