Bahil Roland | 2012.12.17
A cél egy olyan kis lakóház megtervezése volt, mely egy fiatal pár számára megoldja az első közös lakhatás kérdését. Úgy, hogy a későbbiekben egy lehetséges bővítés ne okozzon nagy problémát. Fontos szempont volt, hogy a terv megfeleljen a fenntartható építészeti szemléletnek.

Így tegye lehetővé a minél költséghatékonyabb és környezet kímélőbb anyagok és szerkezetek alkalmazását mind a bekerülési, mind a későbbi üzemeltetési szempontok alapján.

Szerkezet:

Az épület alapkonstrukciója és szerkezete a kiselejtezett, hajózási raktárkonténerek újrahasznosítására épül. A konténerek beszerzési értéke lényegesen kisebb költség, mint a hagyományos kiselemes szerkezetek bekerülési fajlagos ára, valamint nagyság rendekkel kevesebb az élőmunka igénye, illetve a szerelési ideje is rövidebb. Itt már költséget és időt spóroltunk, mind anyag és munkadíj oldalon, arról nem is beszélve, hogy új funkciót találtunk 3db kiselejtezett konténernek. Maga a ház, a könnyűszerkezetes épületek irányvonalát követi. Az acél tartószerkezet (a konténer), megadja a megfelelő szilárdságot. A külső oldalról impregnált, rétegelt lemezborítású, hőtechnikailag méretezett, kéthéjú szerelt homlokzatot alakítunk ki, mely bizonyos fokú védelmet nyújt az épületnek a nyári túlmelegedés ellen. A hő elleni védelemről, még az épület második homlokzata is gondoskodik, mely egy acélszerkezetre növesztett, lombhullató növényfal. Ez a déli tájolású, nagy üveges felületet védi a nyári napsugaraktól, és még egy új időszakos használati tér is létrejön - egy zárt terasz formájában. Télen az épület elveszti az árnyat adó zöld homlokzatát. Ilyenkor a tökéletesen déli irányra
tájolt üvegajtón és a fekete felületen keresztül, a ház a lehető legtöbb szoláris nyereséghez jut.

Design:

Az épület designjának fő tervezési elve, a kontrasztok állítása volt. A fő ellentét az épület külseje és belseje között ébred: a fekete fa homlokzat és a belső hófehér vagy semleges tér között. Az anyagválasztásnál fontos szempont volt, hogy ne a családi vagy lakóházak építésekor megszokott legyen, előnyben részesültek a kevéssé ismert és alkalmazott darabok. A másik lényeges elvárás volt ezzel kapcsolatban, hogy a választott anyag beépítés közben vagy után minimális felületi kezelést kapjon, már a puszta megjelenésében legyen érdekes és praktikus a választott anyag. Így kapott helyet a homlokzaton a feketére pácolt impregnált rétegelt lemez, a négyszögletes rácsosztású betonháló, mint a második homlokzat tartószerkezete korrózió védelem nélkül. A terepszintre a gabion kosaras támfalak és pillér burkolatok kerültek. A pinceszinten a nyers beton és a hasogatott tűzifa, egyszerre szerepel, mint téli tüzelő és homlokzatképző elem. Nappali egyik falára régi újságpapírból készült tapéta, töri meg a homogén környezettet a belső tér padlóját design pvc valamint egyedi cementlapok borítják. Ez utóbbi került a konyha illetve a fürdőszoba és mellékhelyiség oldalfalára is.

Az alábbi linken megtekinthető az épület a animációja:







és akár körbe is nézhetsz a 3D modellben az alábbi linkeken:

http://okoterv.hu/flash/2F_belso/index_2F_belso.html

http://okoterv.hu/flash/2F_kulso/index_2F_kulso.html

 



http://okoterv.hu/

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások