sebesp | 2013.01.05
A világ legjobb építész által tervezett tehénistállói egy csokorba gyűjtve.

Sokféle épülettípus építészeti összehasonlítását, rangsorolását láthattuk már különböző nemzetközi építészeti rendezvényeken, vagy a médiában. A bdonline a tehenészetek között szemezgetett.

5. Jean Nouvel: Pôle de Lanaud farm, Limoges, Franciaország (1991)
A duglászfenyővel burkolt komplexumban a nagytestű limousin marhák tenyésztését felügyelik. Ellenőrzik a legjobb borjak fejlettségét mielőtt a farmerek számára átadnák őket. Az épületegyüttes istállókon kívül irodákat és előadótermet is magába foglal, egyúttal helyszínt biztosít az évente megrendezett zenei fesztiválnak is.

4. The Cowshed Collective: Callan farm, Co Kilkenny, Írország (2012)
A The Cowshed Collective nemrégiben a University College Dublin-on végzett fiatal építészek csoportja. Tavaly egy műhelymunka keretében megterveztek és megépítettek egy kis tejcsárdát, a hozzá kapcsolódó térrel egy tehén és borjai számára, szénapadlással kiegészítve. A tetőt úgy tervezték, hogy össze tudák róla gyűjteni az esővizet az állatok itatására és a kis udvar öntözésére.

3. Localarchitecture: Istálló, Le Cerisier, Svájc (2011)
Az istálló 30 marhának készült. Terveit a lousanne-i Localarchitecture csapata készítette egy Jura-hegységben lévő farm bővítéseként. A lejtős hegyoldalban álló aszimmetrikus épület fokozatosan nyílik ki egyik oldalán egyensúlyt keresve a környező tájjal. A pajta lejtése a hely karakterisztikájára utal, szabálytalan homlokzatfelületének fényáteresztő felülete fényjel a tájban a hosszú téli éjszakákban.

2. Tom Heneghan & Inga Dagfinnsdótti: Kumamoto Grasslands Institute, (Kumamoto Legelői Intézet) Japan (1993)
Az angol-izlandi tervezőpáros egyike volt az öt külföldi építészirodáknak, akiket az Arato Isozaki vezetésével megtartott “Art Polis” keretében meghívtak Kumamoto-ban építeni. Tervük a jőszág számára lehető legnyugodtabb környezet létrehozására törekedett, aminek elérése érdekében a tetőt egy fa lombkoronájának képére formázták. Miután a tehenek beköltöztek, kiderült, hogy a számukra előnyös környezetben több tejet termelnek, mint egy átlagos istállőban.

1. Hugo Häring: Gut Garkau, Németország (1926)
Hugo Häring a német organikus építészet úttörője híres tehenészetét 42 szarvasmarha számára alakította ki körte formájú elrendezésben. Az egyes épületek elhelyezése során figyelembe vette a takarmány szétosztását, a trágya kihordását és a fertőzésveszély minimálisra csökkentését. Az épület megjelenése egy kutatómunka eredményeképp jött létre, hogy a legegyszerűbb módon fejezze ki a benne végbemenő folyamatok elvárásait. Mint mondja, „A folyamatban nem volt helye más behatásoknak, mint például népművészetnek, ősi hagyományoknak, lófejekkel körülvett szász oromfalaknak. Ennek ellenére az épület sokkal inkább környezetének részeként jelenik meg, mint néhány régebbi a közelben.”

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások