sebesp | 2013.01.08
A huszadik századi spanyol történelem minden kínját végigjárta a katalán kisváros könyvtára, mire végleges helyére költözhetett.

Ripoll Katalónia északi peremvidékén, a Pireneusokból lefutó völgyek találkozási pontján fekszik közel hétszáz méterrel a tengerszint felett. Helyzetéből adódóan ide már nem hallatszik fel a tengerpart nyaralóseregeinek zsivaja, a Barcelonát ostromló turistahadak Gaudi épületeit csodáló örömujjongása, de még az Andorrába vámmentes szajréért tülekedő márkavadászok özönének pénzcsörgetése sem. Ripoll olyan város, amelynek azokért az emberekért dobog a szíve, akik benne élnek, a városrekonstrukciós projektek mindegyike egyértelműen a helyi lakosok jólétét szolgálja. Így van ez az új könyvtárral is, melynek mottója: „kulturális város”.

Lambert Mata könyvgyűjtő 1931-ben bekövetkezett halála után Ripoll városára hagyta értékes gyűjteményét. Mivel a nagy számú könyv a város különböző részein volt elhelyezve, első lépésként a könyveket befogadni képes épületet kellett találni. A korábbi Szövetség Gimnáziumra esett a választás, de a város nem rendelkezett megfelelő forrásokkal, így a központi kormánnyal kezdtek tárgyalásokat a szükséges anyagi háttér megteremtéséről. Az elhúzódó egyezkedéseknek végül a polgárháború vetett véget, melynek befejezése után 1963-ban költözhetett a könyvtár az új otthonába a diktatúra minisztériumának fennhatósága alatt. Franco halála után, 1981-ben az intézmény csatlakozott a katalán könyvtárak hálózatához, majd 2009 áprilisában költözhetett jelenlegi korszerű épületébe.

A városközpontban elhelyezett épület keskeny gyalogos utcák között bújik meg. Tördelt síkokból építkező, szürke üvegszál erősítésű beton (GRC, glass reinforced concrete) felülete csendben hívja fel magára a figyelmet. A vélhetően egymásra rakott könyveket formázó szürke tömbök inkább a Pireneusok szikláit juttatják eszünkbe, mintsem hogy az illeszkedés kínjával erőlködjenek. Az épületbe a szomszédos iskolához is vezető kis teresedésről léphetünk be, ahol egy fedett belső udvarba érkezünk. Szabadpolcos olvasóhelyek találhatók az információs pulton túl, a terem végéből indul a lépcső az emeletre. Az 1800 négyzetméteres intézmény belső elrendezésénél kiemelt helyet kaptak a gyerekek. A számos, fiatalokat célzó térrész közül külön érdekesség a „baby corner”, (babasarok) amelynek berendezését és felszerelését a 0-3 évesekre tervezték, valamint a „born to read” (olvasásra született) terület, ahol 0-3 éveseknek való anyagokat helyeztek el erre szakosodott szakemberek.

A Ripoll-i Lambert Mata könyvtár Joan Puigcorbé helyi építész által vezetet PAAS Arquitectura építészirada munkája.

Képek: A szerző felvételei

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások