HI | 2013.01.10
Dr. Orosz Bálint, a Belügyminisztérium örökségvédelmi főosztályvezetője megnyitotta Pierre Buch belga fotós „Foglalkozása: régész” című fotókiállítását a BM Duna Palotában.

Az európai régészek munkájáról körképet adó felvételeket hazánkban hét országot – Franciaország, Németország, Olaszország, Görögország, Nagy-Britannia, Belgium és Hollandia – követően mutatják be.

A főosztályvezető bevezetőjében röviden emlékeztetett arra, hogy 2012 végén a Belügyminisztérium hatáskörébe került az örökségvédelem – a régészet és a műemlékvédelem – feladatköre. Arról is tájékoztatott, hogy a mostani fotókiállításhoz kapcsolódóan a Belügyminisztérium a hazai régészek munkáját bemutató ismeretterjesztő előadásokat szervez január 22-re, a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

A megnyitón dr. Pintér Sándor belügyminiszter által adományozott elismeréseket adtak át a régészeti lelőhelyek védelmében tevékenykedőknek – Szabó Bálint móri agronómusnak, aki korábban ismeretlen régészeti lelőhelyet jelentett be Bodajk határában; Szigeti József Attila nagyvázsonyi vállalkozónak, aki több, korábban ismeretlen lelőhelyet jelentett be Nagyvázsony határában és azok állapotát figyelemmel kísérte; Herczeg Ferencnek, a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őrének, aki Újfehértó-Bolt elpusztult, középkori templomos faluhelyén két illegális kincskeresőt akadályozott meg tevékenységében; dr. Marján Péter újfehértói rendőr őrnagynak, az Újfehértó-Bolt területén elkövetett régészeti lelőhely rongálás, valamint a Magyar Állam sérelmére elkövetett lopás eredményes felderítéséért.

A fotókiállítás január 23-ig naponta 10:00-18:00 óra között látogatható, a belépés díjtalan.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások