donkanyar | 2013.01.10
Számos sajtó arról számolt be, hogy a hisztijéről híres Naomi Campbell egy igazán különleges luxusvillát kapott ajándékba: a modellnek egy olyan környezetbarát házat ajándékozott orosz kedvese, amely felülnézetből Hórusz-szem formát ábrázol.

Az Isla Playa de Cleopatra nevű, török magánszigetre épített álomházat a spanyol Luis de Garrido tervezte. A szokatlannak mondható luxus villa közelről nézve talán leginkább egy üvegházra hasonlít, de fentről – egy repülőről nézve – a Hórusz-szem forma igencsak felismerhető. A tervezők mégsem a látványt dicsérik elsősorban, amikor az ajándék-villáról beszélnek, hanem azt, hogy a 25 hálószobás fényűző épület teljes mértékben környezetbarát: a házban ugyanis a legmodernebb esővízgyűjtő és víztisztító rendszer biztosítja a vizet, az elektromos energiát pedig napelemek segítségével nyerik. Ezek után azon már nem is lehet meglepődni, hogy a fűtéshez szükséges meleg előállításában pedig az üvegházhatásnak van nagy szerepe. Az épület világításán is sokat gondolkoztak a megálmodói: a félkör alakú ufólaknak is mondható építmény ugyanis a rengeteg üvegnek köszönhetően a lehető legtöbb természetes fényt engedi be, de a nyári kánikulában mégsem melegedik fel. A felforrósodás elkerülésére érdekében egy kiváló szellőzőrendszert szerelték be a luxusházba, ami így tökéletes mikroklímát hoz létre az év minden szakában. A többszintes központi kupola felső szintjén egyébként csodálatos parkosított belső terasz található, ahonnan gyönyörű kilátásban gyönyörködhetünk.

S bár sokaknak nem is a ház különlegessége volt hír, hanem az, hogy mindezt Naomi Cambell kapta orosz kedvesétől, számos sajtóorgánum ugyan nem, de az Inhabitát a cikk megjelenése után módosította az állítást, s szerkesztői kiigazításként azt írta, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a hisztijeiről híres modellnek a birtokában lenne a ház.


(Forrás: Inhabitat.com)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások