Java | 2013. január 17.
     
Amikor 2004-ben a NOB a fekete-tenger-parti fürdőváros mellett döntött, biztos lehetett abban, hogy Oroszország már csak presztízsokokból is nagyon magasra teszi a mércét. A már javában zajló impozáns beruházásokat egy kizárólag ezekért felelős miniszterelnök-helyettes, Dmitrij Kozak irányítja.

A rendezvények két helyszínre csoportosulnak: egyrészt a Szocsi tengerparti részén, az Imeretin-völgyben kialakított Olimpiai Parkba, másrészt a krasznaja poljanai, hegyvidéki területekre. A helyszíneket autópálya, illetve gyorsvasút köti össze, melynek menetideje mindössze 25-30 perc lesz.
A Fekete-tenger partján épülő Olimpiai Park létesítményei egy központi vízmedence köré települnek. Ide kerül az Olimpiai Stadion (tervező:Populous-Buro Happold), a Nagy és Kis Jégaréna, a Jégpalota, az Adler Gyorskorcsolya Központ, a Curling Aréna, a Médiaközpont és a fő olimpiai falu. A Játékok lezárulta után tervezik, hogy majd egy Forma-1-es pályát építenek a térségbe. Az Olimpiai Park bejáratánál épül már a médiafalu. A projekt kezdetén több hónapot vett igénybe csak a talaj előkészítése. A médiaközpont épülete idén elkészül, s logikusan ebből az épületből fogják sugározni a sportközvetítéseket a világ minden tájára, de az újságírókat is itt szállásolják el. Az olimpia után a régió legnagyobb bevásárlóközpontjává alakítják át az épületet. Épül a bobpálya és a központi olimpiai stadion is. A létesítmények 70 százalékos készültségi állapotban vannak jelenleg.

A téli olimpia hozzávetőlegesen 500 nap múlva rajtol, pontosan 2014. február 4-én és február 23-án fejeződik be. Oroszország a 2014-es téli játékokat követően 2018-ban itt rendezi meg a labdarúgó-világbajnokságot is.

Minden idők legdrágább téli olympiájára készülnek most az oroszok, ugyanis a mindent magában foglaló beruházásokra tavalyelőtt még összesen 30 milliárd dollárt irányoztak elő, tavaly már 47,5 milliárd dollárral kalkuláltak, ám hogy végül mennyi lesz a végösszeg, mire teljesen elkészülnek, azt még megtippelni ezek szerint szinte lehetetlenség.

Források: www.szocsi.lap.hu
www.mob.hu
www.hg.hu
www.sport365.hu

A szerző legújabb cikkei:
Chad Oppenheim amerikai építész személyesen ajánlja új könyvét a KÉK-ben pénteken
A Zaha Hadid Architects modern városnegyede épülhet fel a Fekete-tenger partján
Waterfront City néven új városrész épül a volt óbudai szeszgyár területén
Európai szintű építkezések emelik tovább egyetemi városaink hírnevét
A csodák birodalma – Lépj be a Csillagok Háborúja tematikus parkba! + videó
Téglák és síkok összjátéka a vietnámi "barlangházban"
Peter Zumthor modellműhelye látható a 2018-as Velencei Építészeti Biennálén
Átadták hazánk egyik legkorszerűbb épületét – az Ericsson új székházát az Infoparknál
Előremutató új épületek Amaravatiban, India új regionális központjában
Az Építész Alkotóműhely nyerte az új Tudásközpontra kiírt tervpályázatot Szekszárdon
Operatúra az Eiffel Műhelyházba
A Régészet Napja Magyarországon – május 26.
A gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontja is Európa legjobb múzeumai között szerepel 2018-ban!Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 15 (11 szavazatból)