Java | 2013. január 17.
     
Amikor 2004-ben a NOB a fekete-tenger-parti fürdőváros mellett döntött, biztos lehetett abban, hogy Oroszország már csak presztízsokokból is nagyon magasra teszi a mércét. A már javában zajló impozáns beruházásokat egy kizárólag ezekért felelős miniszterelnök-helyettes, Dmitrij Kozak irányítja.

A rendezvények két helyszínre csoportosulnak: egyrészt a Szocsi tengerparti részén, az Imeretin-völgyben kialakított Olimpiai Parkba, másrészt a krasznaja poljanai, hegyvidéki területekre. A helyszíneket autópálya, illetve gyorsvasút köti össze, melynek menetideje mindössze 25-30 perc lesz.
A Fekete-tenger partján épülő Olimpiai Park létesítményei egy központi vízmedence köré települnek. Ide kerül az Olimpiai Stadion (tervező:Populous-Buro Happold), a Nagy és Kis Jégaréna, a Jégpalota, az Adler Gyorskorcsolya Központ, a Curling Aréna, a Médiaközpont és a fő olimpiai falu. A Játékok lezárulta után tervezik, hogy majd egy Forma-1-es pályát építenek a térségbe. Az Olimpiai Park bejáratánál épül már a médiafalu. A projekt kezdetén több hónapot vett igénybe csak a talaj előkészítése. A médiaközpont épülete idén elkészül, s logikusan ebből az épületből fogják sugározni a sportközvetítéseket a világ minden tájára, de az újságírókat is itt szállásolják el. Az olimpia után a régió legnagyobb bevásárlóközpontjává alakítják át az épületet. Épül a bobpálya és a központi olimpiai stadion is. A létesítmények 70 százalékos készültségi állapotban vannak jelenleg.

A téli olimpia hozzávetőlegesen 500 nap múlva rajtol, pontosan 2014. február 4-én és február 23-án fejeződik be. Oroszország a 2014-es téli játékokat követően 2018-ban itt rendezi meg a labdarúgó-világbajnokságot is.

Minden idők legdrágább téli olympiájára készülnek most az oroszok, ugyanis a mindent magában foglaló beruházásokra tavalyelőtt még összesen 30 milliárd dollárt irányoztak elő, tavaly már 47,5 milliárd dollárral kalkuláltak, ám hogy végül mennyi lesz a végösszeg, mire teljesen elkészülnek, azt még megtippelni ezek szerint szinte lehetetlenség.

Források: www.szocsi.lap.hu
www.mob.hu
www.hg.hu
www.sport365.hu

A szerző legújabb cikkei:
Megkezdődött a Vakok kertjének tesztelése a Városligetben
Magyarország legnagyobb, multifunkcionális sportcentrumát adták át Felcsúton
Világításpróba a debreceni Forest Offices-nél
Butikhotellé alakul az Andrássy úti Weiss Manfréd-villa
Újra régi pompájában a Veszprémi Érseki Palota
Tervezőcsere – Az Elysium luxus lakópark máris szerkezetkész állapotban van
3h_3 ház – ünnepi kiállítás a FUGA Budapesti Építészeti Központban
Bemutatták a szenzációs magyar innovációt, a fűtő falfestéket
Az UNStudio és a Hardt bemutatta az európai hyperloop-állomások prototípusának látványterveit
A MÁS Stúdió két fiatal építésze saját tervezésű kápolnájában tartotta esküvőjét
Megújult a régóta üresen álló Bánffy-palota a Bimbó úton
Közösségépítő templomegyüttes készül Dömsödön
A Testnevelési Egyetem új központi épületének átadását is ünnepelték a tanévnyitónKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 15 (11 szavazatból)