hír épületek tervek David Adjaye könyvtár Washington

Könyvtárkedd: Rolling Stones

William O. Lockridge Library


sebesp | 2013.02.11
Gördülő kövektől Alvar Aaltóig minden út a lombok sűrűjébe vezet.

David Adjaye két könyvtár tervezésére kapott megbízást Washingtonban. Noha a tervezési programban meghatározott alapterület és a rendelkezésre álló költségkeret azonos volt, második munkája lényegesen eltér a korábban bemutatott Francis A. Gregory könyvtártól. Ebben nagy szerepe van a helyszín adottságainak, hiszen egy erősen lejtős hegyoldalon kellett az új fiókot elhelyezni. De más okok is közrejátszottak a két karakteresen különböző terv létrejöttében, hiszen a William O. Lockridge Library Washington alacsonyabb jövedelmű Bellevue körzetében található, ahol nagyobb szükségét látták a programadó tereknek és szolgáltatásoknak.

A meredek terep hatására Adjeye a domboldalon lefelé bukfencező köveket vizionált, melyek kiváló olvasó és foglalkoztató helyek lehetnek a lombok között. A bejáratot a telek legmélyebb pontjára, a lábakon álló, elsősorban gyerekek és tizenévesek számára a kövekben kialakított fészkek alá helyezte. Szabálytalan sokszögű geometriájuk szoborszerű épületet eredményez, így annak ellenére, hogy a környező téglaházak fölé emelkedik, nem hat felettük nyomasztó monolitikus tömegként.

Miután az első vázlattervek kisebb zavart keltettek a helyi közösségben – talán nem mindenki kedvence a Rolling Stones arrafelé –, többszöri egyeztetések és áttervezések eredményeként az eredeti színes gördülő kövek megszelídültek és Alvar Aalto stílusa felé változott a dizájn, végül a homlokzatot egységesen függőleges cédrus lamellák borították be. A brutalista előképből csupán a markáns vasbeton pillérek és kissé rideg belső felületeken maradt némi emlék. A megoldás révén az emeleti szintek transzparens homlokzatfelülete közvetlen vizuális kapcsolatot teremt a környező fák lombkoronájával, igazi relaxációvá emelve az olvasás élményét. A belső terekben a nyers betonfelületeket élénk színű, fényes felületek oldják, kijelölve a közlekedés vonalait és fókuszpontokat meghatározva a térrendszerben.

A 2012 júniusában 13 millió dolláros költségvetésből elkészült épület LEED Silver környezetvédelmi minősítést kapott.

Képek: Edmund Summers

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások