zöldi anna | 2013. március 14.
     
Március 2-án, szombaton országszerte harminc jelentős beruházást mutattak be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nyílt napján. A fővárosban a Liszt Ferenc Zeneakadémia Wesselényi utcai új épületét, a 4-es metró Tétényi úti állomását és a Várkert Bazár tervezett rekonstrukcióját láthatták az érdeklődők.

Zumbok Ferenc kormánybiztos ismertette a rekonstrukciós projektet, amely mintegy 9 milliárd forintból valósul meg. Az 1996-ban a világ 100 legveszélyeztetettebb műemlékei közé sorolt Várkert Bazár átadását a Switelskyvel 2013 januárjában kötött megállapodás alapján 2014 tavaszára tervezik. (Építészet: Közti Zrt, vezető tervező Potzner Ferenc, Potyondi Péter, belsőépítészet: Budapest Műhely, Dévényi Tamás).
A parkolás megoldására az épület alatt 300 férőhelyes mélygarázs létesül, és a vízhordólépcső mellett mozgólépcső vezet majd fel a várba. A budai Vár kapuját képező területeken a forgalomcsillapítás, parkolók kiépítése és a Várbazár garázs közúti kapcsolatainak kiépítése is megtörténik. A kapu funkciót szolgálja ki az újonnan létesítendő hajókikötő, amely a Pestről közlekedő járatok állomása lesz, emellett új villamosmegállót is létesítenek.
A különböző épületrészekbe eltérő funkciók kerülnek: A Déli palotákban kialakított Magyar Tradíciók háza elsősorban a turisták számára ad ízelítőt Magyarország szellemi és természeti értékeiből. A déli bazársorban kávéház nyílik, ez alatt készül el az új épületrész, egy föld alatti, multifunkcionális konferenciateremmel. (ld. az interaktív weblapot) A Gloriette képezi az együttes főbejáratát a Vár felé, ez alatt lehet bejutni a mélygarázsba. A Gloriette-ből lehet majd feljutni a kerti terasz szintjére is. Az északi bazársorban nyilvánosan látogatható műtermek, az északi Testőrpalotában a Kortárs Kreativitás Háza nyílik. Ez az épületrész hátulról, az ún. Öntőház udvar felől is rendelkezik bejárattal, így a többitől függetlenül is látogatható. Itt tervezik a hajdani Ifipark hangulatát és funkcióját megidéző események lebonyolítását.
A Várkert Bazár sajtótájékoztatóján debütált a szélesebb szakmai közönség előtt a Real5d interaktív, internetre optimalizált 3d építészeti vizualizációs eszköze. A megoldás különlegessége, hogy csupán egy weboldal címének begépelésével beléphetünk a virtuális térbe, és kommunikálhatunk is benne. A térbe egy avatár segítségével lépünk be, amelynek a mozgása követi az emberi mozgás jellegzetességeit. További előnye szoftvernek, hogy egyszerre többen is mozoghatnak az adott térben, miközben az egyik résztvevő San Franciscoban, a másik Budapesten tartózkodik. A beépített lézer távmérő eszközzel le tudjuk mérni az épületszerkezetek valós méreteit. A lézermutató segítségével a résztvevők meg tudjak mutatni egymásnak egy kérdéses épületrészt vagy szerkezetet, sőt bizonyos határok között módosítani is tudják azokat. A beépített kamera segítségével a térben fényképek is készíthetők, melyekből továbbítható állomány is előállítható.
A Real5d a bevilágított és betextúrázott modell, vagy akár papíralapú dokumentáció alapján dolgozik, a kész modellt teszi bejárhatóvá, és végtelen számú és útvonalú animáció és látványterv nyerhető ki a projektből. A fejlesztés tavaly San Franciscoban egy startup cégek számára kiírt technológia versenyt nyert, ahol Európából egyedüliként jutott a döntőbe. Aki ki szeretné próbálni a lehetőséget, tegyen egy sétát a Várkert Bazár újonnan épülő részében. A virtuális modell az alábbi címen elérhető, és kipróbálható: www.real5d/demo/varkert

 

Korábbi cikkeink a Várbazárról:
tervlap.hu

tervlap.hu

tervlap.hu

A szerző legújabb cikkei:
Természet - privát tér- hajlék
A kormány* gyorsan véleményt nyilvánított felhőkarcoló ügyben....
Luxus designhotel a környezetpszichológus szemével
Tanulságok Bécsből
Spirálház 2.0 újratöltve
Spirálház 2.0 – Székely György Fotókiállítása
Szakállszárító Velencében
Innocities – a kreatív szektor és a városfejlesztés
Építészet? Gyerekjáték! Könyvbemutató, beszélgetés és játék
A Bomlás Virágai
Mindenki, aki számít
Délegyháza többé nem csak a pucér fenekeké!Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 3 (4 szavazatból)