hír pályázat díj cikk díj építészet homlokzatburkolat nemzetközi pályázat réz Réz az építészetben tetőfedés verseny

A 2013. évi európai „Réz az építészetben díj” pályázati kiírása

Nevezze be rézzel készült épületét!


MRK | 2013.03.25
Pályamunkákat várunk a 2013. évi európai „Réz az építészetben díj” elnyeréséért – mely kiváló lehetőség a rézzel és rézötvözetekkel tervező építészek számára, hogy bemutassák munkáikat a nemzetközi közönség előtt. A pályázatok beérkezésének végső határideje 2013. május 31.

A beküldhető projektek köre

Bármilyen típusú vagy méretű, 2011 májusa és 2013 májusa között átadott épület Európában, mely rezet vagy rézötvözetet hordoz tetőfedésként, homlokzatburkolatként vagy más építészeti elemben.

A jelentkezés módja

Az építészek mutassák be projektjüket két, egyenként A1-es méretű kartonalapú poszteren képekkel, rajzokkal és magyarázatokkal, melyek a réz használatát világítják meg. Tartalmazza, vagy csatoltan kísérje ezeket egy hozzávetőlegesen 250 szavas projektleírás. Minden kép minimum 300dpi felbontású digitális változatát mellékeljék CD-n a Word formátumú projektleírással és a kitöltött jelentkezési lappal együtt. Nincs megkötés arra nézve, hogy egy pályázó maximálisan hány projektet mutathat be.

Jelentkezési lap letöltése

A díjról

A kétévente megrendezésre kerülő pályázat bővülése és fejlődése alapvető szemléletváltást mutat a réz építészeti felhasználásában a történelmi hagyományú és praktikus tetőfedéstől az épület minden elemén - különösen a homlokzatokon - megjelenő, változatos művészi kifejezőeszközig.
Napjainkban a díj már az európai építészközösségé, általa folytatódik növekvő sikerrel. Az építészekből álló zsűri és a pályázathoz közel állók egybehangzó véleménye szerint a projektek színvonala szokatlanul és következetesen magas, tekintetbe véve azt is, hogy a megmérettetés egyetlen anyag köré szerveződik. Számos építész szívesen jelentkezik zsűritagnak és ad a pályázatnak valódi hírnevet.

Néhány, a korábbi évadok pályázatai közül

1. kép: „A madridi Gemkapocs-ház (Casa Clip, tervezte: a Bernalte-León y Asociados építésziroda) rendkívül plasztikus épület, melynek réz síkjai egy függőleges betongerinchez illeszkednek.”
Európai díj 2009 Dicséretben részesült

2. kép: „Az új tűzoltóság, mentők és hegyimentő központ az olaszországi Dél-Tirolban különböző rendeltetésű egységeket egyesít kihívó terepen. Az osztrák AllesWirdGut építészei olyan rézzel borított műremeket hoztak létre, mely válaszol hegyi környezetére anélkül, hogy túlnőne a falusi léptéken.”
Európai díj 2011 Rövidlistás

3. kép: „Az európai épületek kategóriájának győztese a Wandel Höfer Lorch Architekten által tervezett müncheni Zsidó Központ lett. Itt a fonott bronzháló transzparenciája és fényjátéka, valamint az épület megtévesztően egyszerű eleganciája nyűgözte le a zsűrit.”
Európai díj 2007 Győztes

4. kép: „A fődíjak kiosztásán túl az Innováció kategóriában jutalmazták Stanton Williams bristoli Fraser áruházát a művészi színvonalon kivitelezett bronzpanelek újító jellegű alkalmazásáért.”
Európai díj 2009 Innovációs díj

Minden évad összes pályamunkája megtekinthető a Copper Concept portál „Európai díj” menüpontja alatt.

A zsűri és az elbírálás

Nem vitás, a pályázat súlyát a korunk meghatározó építészeiből és kritikusaiból álló zsűri adja. 2013-ban az elbírálásban részt vesznek a korábbi évek díjazottjai is. A mindenkori zsűritagokról a Copper Concept portál „Cikkek” rovatában olvashat.
Az elbírálók együtt tekintik át az összes beérkezett pályamunkát, döntésüket a grafikai rész alapján hozzák meg. Az építészeti értéket egészében vizsgálják, nem ragadják ki a réz használatát. Kiválasztják a győztest, a kiemelt dicséretben és a dicséretben részesülteket, és lehetőségük van a zsűri különdíjának odaítélésére is.

Díjak és megjelenési lehetőségek

A győztes, a kiemelt dicséretben és a dicséretben részesült művek alkotói mind egy-egy bronzból készült Küklád-idol másolat szobrot vehetnek át az ünnepélyes díjátadón. Ezen kívül a díjnyertes és a rövidlistás pályaművek számos csatornán, kiterjedt megjelenési lehetőséghez jutnak a nemzetközi közönség előtt:
- Az Európai díjnak szentelt brosúrában (15. Európai díj brosúra).
- A Copper Architecture Forum magazin hasábjain, mely számos nyelven, összesen 25000 példányban jelenik meg.
- A Copper Concept portálon.
- Építészeti, építőipari és egyéb médiában Európa-szerte, hírekben és projektbemutató cikkekben.
- Az ünnepélyes díjátadón, ahol építészek, építtetők és a sajtó képviselői jelennek meg. Tekintse meg a 2011. évi 15. Európai díj átadó ünnepségéről készült rövidfilmet.

További információ

Ez év folyamán folyamatosan közöljük a 3013. évi 16. európai „Réz az építészetben díj” legfrissebb híreit, köztük a majdani díjátadó ünnepség részleteit.
Iratkozzon fel a Copperconcept Hírlevélre, hogy első kézből és naprakészen értesüljön az Európai díj fontosabb állomásairól és határidőiről.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások