Az ANS III.projekt átadással megvalósult a high-tech légiforgalomirányítás Ferihegyen

Tervezők: Kalmár László, Zsuffa Zsolt és társaik.


Java | 2013. március 28.
     
Az új irányító központtal és a legmodernebb technológiával hozta versenyhelyzetbe a hazai légi közlekedés infrastruktúráját a magyar légiforgalmi szolgálat.Az ANS III. Project (11.500nm) 2013. február 28-i átadásával, az új ATS (légiforgalmi szolgálat) legkorszerűbb központja valósult meg a 18. kerületi Igló utcában.

2013-tól a légiforgalmi irányítás az új épületbe került, míg a korábbi irányítóközpontként működő épület tartalék központként üzemel tovább. A HungaroControl Zrt. az ANS III. projekt égisze alatt valósította meg a közelmúltban a 3 dimenziós toronyszimulátor fejlesztését és üzembe helyezését is. A második lépcsőben kerül sor a mostani hardver eszközök lecserélésére, a szoftverek frissítésére, a már korábban is üzemelő világszínvonalú MATIAS légi navigációs rendszer továbbfejlesztésére. Az ANS III. project, mint high-tech tudásközpont lehetővé teszi a szervezeten belül végzett és a jövőben tervezett, szervezeten kívüli csoportoknak az oktatását is.
A műleírásban megfogalmazott szándékot a tervezők pontosan teljesítették, mivel ”az új épület nem igényel új építészeti karaktert, de eleget kell tegyen a kiírásban megfogalmazott reprezentációs elvárásoknak. Harmónikus viszonyra törekszik, miközben új elemekkel gazdagítva az ANS II épületében (tervező: Nagy Tamás) fellelhető eszköztárat, egyedi, magas színvonalú világot teremt.” (részlet a műleírásból) Az épület fő funkcióját kiszolgáló kétszintes irányító központ nagyméretű terét és a közvetlen kapcsolatot igénylő technikai kiszolgáló helyiségeket a meglévő épülettől távolabb eső szárnyba, az épület központjába helyezték el. Az épület teljes felső szintjét a HungaroControl Zrt. igazgatóságának irodái és a tárgyalók foglalják el. A zöld építészet jegyében a harmadik emeletre telepített tetőkert tagolja az épülettömeget, s kellemes mikroklímát biztosít az itt dolgozóknak. A homlokzat kialakítása karakterében az ANS II-höz alkalmazkodva hasonló, de fellelhetők eltérések is. A homlokzatokon horizontálisan végigfutó egyedi, kerámia, árnyékoló lamellasor anyagában egyértelműen ráhangolódás a szomszédos téglahomlokzatra. A kerámia árnyékolórendszer elemei a német NBK Ceramic terméke, melynek hosszmérete eredetileg 120 cm volt, de ennek méretét végül sikerült a kivitelezési időszakra 180 cm-re növelni.
A belső terek letisztultak, célirányosan visszafogottak, barátságosak.

Tervezők

építész tervező: Kalmár László, Zsuffa Zsolt
vezető építész munkatárs: Nagy Gábor
építész munkatárs: Papp Glória, Rehus Szilvia (pályázat), Fazekas Katalin, Lázár Zsófia, Kanyó Mihály (engedélyezési és tender tervek), Rose Balázs, Kund Iván Patrik (kiviteli terv)
belsőépítészet: Szokolyai Gábor, Kovács Dénes
épületszerkezetek: Dobszay Gergely, Hadnagy Csaba, Kakassy László, Kácsor Andrea
statika: Harsányi Csaba (engedélyezési és tender tervek), Tamás Gábor (kiviteli terv)
gépészet: Fejes Tamás, Szalóky László
közmű: Jordán Péter, Dima András
elektromos: Bogár Péterné, Bischoff Pál
kert: Bán Karolin
tűzvédelem: Mészáros János
útterv: Wettstein Miklós
akusztika: Borsiné Arató Éva
makett: Rehus Szilvia
kivitelező: Swietelsky Zrt.- Közgép Zrt. konzorcium (Nagy Balázs főépítésvezető)

fotó: Bujnovszky Tamás

Részlet az ünnepélyes átadáson elhangzottakból:
“Frank Brenner, az Eurocontrol főigazgatója szintén az európai légiforgalmi irányítás változásait hangsúlyozta. Mint mondta, a pénzügyi és légügyi helyzet is nagyon nehéz, a légi forgalom 4,4 százalékkal esett vissza 2012-ben, de 2013-ra már 3 százalékos bővülést várnak a forgalomban. Ezek között a körülmények között pozitívum, hogy a HungaroControl befektet és fejleszt még amellett is, hogy a légügyi mutatói egyébként kiválóak. A központ átadása emellett arról is szól, hogy vezető szerepet tölt be a HungaroControl a közép-európai funkcionális légtérblokkban, és kiterjeszti szolgálatait a természeti határokon túlra. Ez a jövő jele - tette hozzá.”

Forrás: www.hugarocontrol.hu
www.mek.hu
www.ferihegyirepülőter.network.hu
Az épületről cikk jelenik meg a Metszet 2013/3 számában! - a szerk.

A szerző legújabb cikkei:
Átadták a Fejér Megyei Kormányhivatal új székházát Dunaújvárosban
Új funkciókkal gazdagodik a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium
A jövő városnegyedét építi Torontóban a Google
"Vízszintes felhőkarcoló" Kínában: lenyűgöző mérnöki bravúr
Az Év Irodája 2018 verseny győztesei
Két hazai stadion is a 2018-as Év Stadionja versenyben + videó
Visszakerült méltó helyére a különleges mozaikfríz
Átlátszó templomfalak, állandóan változó fényjáték
Árapályerőmű sorozatgyártása indul
60 méter hosszú víz alatti üvegfalú alagút építéséről döntöttek a horvátok
Világszínvonalú versenyuszoda épül Zalaegerszegen
Nagyszabású egyetemi fejlesztés indul Debrecenben
Elérte legmagasabb pontját a Corvin Technology Park irodaházKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 26 (19 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások