Rajki Diána | 2013.04.11
A szürke, palaszürke vagy fekete színben megjelenő, leggyakrabban matt és engóbozott, sík felületű, szögletes vonalvezetésű kerámia cseréppel fedett tető sziluettje láttán a felületes szemlélő vagy csak nézelődő számára első pillantásra talán fel sem tűnik, hogy kerámia tetőcserép fedéssel áll szemben.

A további meglepetést az okozza, ha a napfény a cserepek között, azok helyén, a szinte észrevétlenül megbújó napelemeken megcsillan.

Magyarország tradicionálisan kerámia ország, ahol a szakemberek szívesen használják a téglát és a kerámia tetőcserepeket, sokan akár filozófikus elköteleződéssel. Az évezredes hagyományokkal rendelkező anyagból készült tetők persze nem feltétlenül passzolnak minden stílushoz, tervezési irányzathoz. Legalábbis ez volt a jellemző mindeddig. Mára szinte nem tűnik újdonságnak, de az elmúlt években egyre többen fedezik fel a Domino kerámia tetőcserepekkel is megvalósítható sík felületű, szögletes vonalvezetésű, nyugodt fedési képet nyújtó, finoman lépcsőzetes kialakítású tetők szépségét.
Persze ha a sík felület a cél, a Domino cserepek esetén is választhatunk a kerámia cserepekre jellemző természetes földszínek közül is.
A kerámia tetőcserepek színe összefügg alapanyaguk, az agyag tulajdonságaival, de bármelyik mellett is döntünk, a kerámia cserép felületébe égő engóbnak köszönhetően a cserép felülete karcolás és ütésálló, ezért egyben rendkívül tartós is. Az anyag kiváló minőségéből és az égetési eljárásból adódóan a cserepek megfelelnek egy modern, strapabíró rendszer minden kívánalmának, ahogy a közé épített napelemek is, ugyanakkor a Creaton ezen termékvonalának a formai letisztultság is jellemzője.
A Domino tetőcserép a nagy méretű cserepek közé tartozik. Formailag a vele készülő tető egyekesek szerint a fazsindely kiselemességét, mások szerint modern szálcement palák hangulatát idézi. Az elmúlt évek ilyen irányú keresletére adott válasz a kisméretű cserepek táborába tartozó, de a Dominohoz megtévesztésig hasonlító, Róna egyenes vágású sík tetőcserép matt fekete színben.

Ami a letisztult megjelenés mögött van: modern gyártástechnológia, kimunkált részletek
A fekvő „H” kazettás, szabályozott égetésnek köszönhetően a Domino cserepek élei és a felülete geometriailag tökéletesek, amely a termék jellegéből adódóan elengedhetetlen.
A speciális vízszintes és függőleges hornyolás biztosítja a tökéletes vízzárást és felületi vízelvezetést, amelynek köszönhetően a Dominó cseréptető rendkívül viharálló. Ez a tulajdonsága extrém körülmények esetén különböző rögzítő elemek alkalmazásával tovább fokozható.
A Creaton rendszerhez tartozó fóliákkal készülő, fokozottan vízbiztos és tartós alsó szerkezetek akár 10 fokos hajlásszögű tetőkhöz is alkalmassá teszik ezt a cseréptípust.
A Domino cserép tartozékrendszere biztosítja, hogy a tető valamennyi csomópontja, elsősorban kerámia alapanyagú kiegészítők felhasználásával, az alapcserép minőségével megegyező színvonalú legyen.
Esztétikailag igényes, műszaki szempontból biztonságos megoldás a szellőző taréjcserép alkalmazása a vízszintes gerinceknél, ami formailag is alkalmazkodik a Domino tetőfelület letisztult megjelenéséhez.

Alig látható, de érezhető
Nem ritka, hogy a tetőcserép és a megújuló energiát hasznosító rendszer ugyanazon termékcsalád része, ugyanazt a magas minőséget is képviseli. Az viszont ritkaság, hogy a napelemek a tetőcserepek közé, azok helyére kerülve észrevétlenül bújnak meg a tetőn, mint ahogy a Creaton tetőcserepek és a Solesia photovoltaik rendszer elemi esetén.
A Creaton Solesia napelemeinek egyik vitathatatlan előnye tehát, hogy a cellák látványra is egybeolvadnak a tetőcseréppel, ami sokkal kulturáltabb, kifinomultabb megoldás, szemben a már kész tetőcserép fölé épített eszközökkel. Az elemek az esztétikai összhang mellett szerkezetileg is illeszkednek a cserepekhez és a tető formájához. Mivel az alumíniumkeret feladata, hogy az alkalmazott cseréphez a tökéletes illeszkedésről gondoskodjon, ezért a tetőburkolat szerves részévé válik az áramtermelő, a ház környezetkímélőbb működéséről gondoskodó rendszer.

A cella elemei egyszerű csavarozással rögzíthetőek egymáshoz, ezért minden különálló elemet utólag is egyszerűen és gyorsan ki lehet cserélni. Ez elsősorban akkor jön jól, ha valamilyen kár éri a cellákat. De a kollektor hightech monokristály szilíciumból készült, amely egyrészt magas hatékonyságot biztosít, másfelől az alumínium rögzítőkerettel az időjárás károsító hatásaival szemben is kifejezetten ellenálló rendszernek számít.
A keret ráadásul nem csak rögzítő-védő feladatokat lát el, hanem része annak a különleges szellőzőrendszernek is, ami a plusz hőmérsékletet elvezeti a felszínről. A cellák ezáltal hatékonyabban tudnak működni – szemben azokkal a rendszerekkel, amelyek a cellahőmérséklet emelkedésével veszítenek teljesítményükből.
Nem szükségesek puffer tartályok, szivattyúk, csővezetékek, mert a napelem a megtermelt áramot az átlagos projektor méretű inverter felé továbbítja, amely aztán a villanyórán keresztül azt egyenesen a hálózatba táplálja.
A szabályozás egyszerű és gyors, a működés precízen programozható.
A cellák esetén a Creaton az első 12 évben a névleges teljesítmény 100%-ra, a 13-25 évekre a teljesítmény 90%-ra, a 25-35 év között pedig annak 80%-ra vállal garanciát.
A Solesia photovoltaik előnyeit akkor is élvezhetjük, ha nem a Domino, hanem a Premion, Maxima, Optima vagy Futura tetőcserepek között válogatunk, mivel a napelemek ezekkel is kompatibilisek.

www.akcio.creaton.hu
www.creaton.hu


Ajándék a vízbiztos és tartós tetőért
Construma akció

A 2013. április 1-je és május 17. között Creaton kerámia tetőcserepet vásárlók, az alábbi mennyiségek alapján igényelhetnek tetőfóliát a még vízbiztosabb és tartósabb tető építéséhez:
• 80-150 m2 bármely Creaton tetőcserép vásárlása esetén - 1 tekercs (75 m2) UNO-páraáteresztő tetőfólia (120 g/m2) ajándék
• 150-250 m2 bármely Creaton tetőcserép vásárlása esetén - 2 tekercs (összesen 150 m2) UNO-páraáteresztő tetőfólia (120 g/m2) ajándék
• 250 m2 felett bármely Creaton tetőcserép vásárlása esetén - 3 tekercs (összesen 225 m2) UNO-páraáteresztő tetőfólia (120 g/m2) ajándék
Az akció részletei és további sok hasznos információ megtalálható a www.akcio.creaton.hu weboldalon.

(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások