donkanyar | 2013. április 23.
     
A Szabadságszoba névre hallgató építmény tervezői szerint alkotásuk jó példa lehet arra, hogyan lehetne jobbá tenni a kisebb alapterületű lakások, házak belső elrendezését, illetve így lefaragni a rezsit. Az ötlet egyébként nem az építészcsoporttól, hanem a dr. Lucia Castellano irányította olaszországi Spoleto város börtönéből származik.

Mivel a spoletói fegyház cellái nagyon kicsik és szűkek, a börtön asztalosműhelyében a foglyok olyan bútorokat kezdtek el tavaly önszántukból gyártani, amelyek nemcsak elsődleges funkciójuknak feleltek meg, hanem egy kis átrendezés/átforgatás után már edzőtermi eszközként, tárolóként, székekként és ágyakként is szolgáltak. Az átalakítható bútorok ráadásul a személyes tér élményét is növelték, amely Luisa Della Morte szociológus szerint csak növelte a rabosított nők méltóságát, biztonság- és komfortérzetét. Az Aldo Cibic és Aldo Bonomi építészek által kiötlött projekt lényegében a börtönben látott 4x2,7 méter alapterületű minta felnagyítása, amelyet most ország-világ előtt „saját” ötletükként mutogatnak, így a 2013-as Triennale di Milano kiállításon is. Bár az olasz sajtó és építészszakma az egekig magasztalja az 10,8 négyzetméteres szobák belső elrendezését és praktikusságát, a cellák és a bennük elhelyezett bútorok valójában egy jobban felszerelt magyar kollégiumi szoba enteriörjének felelnek meg, amelyet az egyetemi hallgatók a buli intenzitásától függően mozdítanak el vagy alakítanak át.

www.freedomroom.org

A szerző legújabb cikkei:
Európa legnagyobb biodómja épül a budapesti állatkertben
Elkezdték építeni, de mégsem lesz Ferihegyen hatszintes parkolóház?!
Park lesz a Batthyány térből, a buszvégállomás megszűnik
Teljes felújítást kap a főváros egyik legjelentősebb vasútállomása
Kétmilliárd forintból épül új híd Baján
Elkezdték a gellérthegyi sikló építését
4,1 milliárdból felújítják a Széna és a Vörösmarty teret
Kiírták a budavári régi-új Pénzügyminisztérium felújításának I. ütemét
Elkészült a világ leghosszabb tengeri hídja
Új fővárosa lesz Kínának?
Gigantikus Andrássy Emlékmúzeum nyílik a budai Fő utcában
Megnyílt a Hotel Clark
Kiírták a tendert a 3-as metró meghosszabbításáraKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (3 szavazatból)