rendezvény Szoborünnep Ybl Egyesület

III. Szoborünnep

Magyar szobrászok - Építészek, Közszobrok - Épületszobrok


pestimonika | 2013.05.08
A május 29. és június 20. között az idén már harmadik éve megvalósuló Magyar Szobrászok, Szobrok, Épületszobrászat Ünnepe rendezvénysorozat hívó szava: együtt.

A rendezvénysorozatot május 29-én megnyitja:
Puskás András, Belváros – Lipótváros polgármesterhelyettese.
Helyszín: Budapesten, az V. kerületi Erzsébet téren a Danubius kútnál.
Fellép: MOMENTO kórus, Seventeen Big Band, családi programok.

KIEMELT PROGRAMOK:

Együtt a Kortárs Építészek és Kortárs Szobrászok a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában rendezendő kiállítás címe. Kiállító művészek:
Bálint Imre Ybl díjas építész, a Budapesti Építészkamara elnöke és Bojti András üvegszobrász művész (számos külföldi díj tulajdonosa),
Dévényi Sándor Kossuth -, Príma Primissima -, Ybl -, Pro Architectura díjas építész és Bencsik István Kossuth-, Munkácsy - és Prima díjas szobrászművész,
Török Péter Príma Primissima -, Ybl -, Europa Nostra -, Pro Architectura díjas építész és Kő Pál Kossuth -, Munkácsy - és Prima Primissima díjas, professor emeritus szobrászművész, és Mihály Gábor Munkácsy- és NOB Művészeti díjas szobrászművész,
Winkler Barnabás Ybl díjas építész és Józsa Bálint Munkácsy díjas szobrászművész.

Együtt mentsük meg a kőszobrokat - Kié a Pléhkrisztus? c. konferencia és Pléhkrisztusok – Kőszobrok c. kiállítás a HEREDITAS Galériában.

Schrammel Imre Kossuth -, Munkácsy -, Prima Primissima díjas kerámiaművész interaktív előadása és a Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Műhely bemutatkozása a Museion 1. Galériában.

Nyitott kapuk – nyitott műtermek: a Százados úti Művésztelep szobrászműtermeinek látogatása.
Pesti Duna part szobrai a Margit hídtól a Nemzeti Színházig, Gondolatok és szobrok mentén a Lipótvárosbanc. szoborséták.

Május 22-től a zsebre tehető, 10000 példányban terjesztett, színes programfüzet 300 ismert helyszínen megtalálható, naprakészen, bontásban megtekinthető programok a www.szobraszatnapja.hu > www.szoborunnep.hu honlapon láthatók.


További információ:
Szmodits Julia elnök
ybl.egyesulet@gmail.com
+36/ 20 3848 619

FELHÍVÁS CSATLAKOZÓ PROGRAMOKRA

Magyarország minden településén van lehetőség bármelyik köztéren a köztéri szobor, a szobrászok, az építészet és szobrászat kapcsolatának ünneplésére, az adott kis közösség együtt örülhet a művészet, a szépség megnyilvánulásának.

Az Ybl Egyesület érdeklődéssel várja a III. Szoborünnephez kapcsolódó, a legfiatalabb óvódás és a legidősebb egyetemista, a legkisebb település közössége és a legnagyobb városok közösségei, civil szervezetei, intézményei által szervezendő kapcsolódó programokat, eseményeket.
Várják a május 29-ére szervezett szobortisztítási akciókat, hogy a sokunkat elszomorító, bosszantó az épületeink, köztéri szobraink esztétikáját tönkretevő primitív jelet hagyók hadának tegjeitől, graffitijeitől szabaduljunk.
Ezen programok meghirdetésére lehetőséget ad az Ybl Egyesület honlapukra való feltöltéssel a www.szobraszatnapja.hu > BEKÜLDÉS, FELTÖLTÉS útmutatása szerint.

Az YBL EGYESÜLET

Az ünnepséget szervező, 18 éve működő Ybl Egyesület közhasznú szervezet összművészeti rendezvényei többek között:
Ybl konferenciák és kastélylátogatások országszerte, Zenélő Építészek – Építő Zenészek irodalmi örömzene koncertek, Műhely szelleme - kortárs építészeti stúdiók és megvalósult projektjeik bemutatása, budapesti Ybl vároSSéták – Ybl palotáinak, bérhézainak bejárása.

A hazai építészeti közélet legfontosabb eseményei közé tartozik az 1998 óta minden év februárjában megrendezendő Ybl Bál, s a 2002 óta minden év áprilisában megvalósuló Ybl Miklós és a Magyar Építészek, Építőmesterek Ünnepe a budapesti Ybl szobornál.

Az egyesület szakmai és baráti közösségbe fogja össze nemcsak a az 1879-ben alakult Középipartanoda, az 1898-ban létrehozott Budapesti Magyar Királyi Állami Felső Építőipariskola, Ybl Miklós Építőipari Technikum, Ybl Miklós Felsőfokú Építőipari Technikum, az Ybl Miklós Főiskola, az Ybl Miklós Építéstudományi Kar volt és jelenlegi oktatóit és hallgatóit, hanem az építészeti és műemléki szakma számos képviselőit és az építőművészet iránt vonzódó laikus érdeklődőket.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások