hír pályázat díj tervek Finn Finnország Helsinki könyvtár pályázat tervpályázat

Tervpályázati figyelő: Ahogy a finnek csinálják…

A Helsinki Központi Könyvtár épületének tervpályázata


Gerzson21 | 2013.05.15
A Helsinki Központi Könyvtár tervezésére irányuló nagyszabású pályázati folyamat a vége felé érkezett, elkészültek a tervpályázat 2. fordulós tervei. A finn nagyközönségen a sor, hogy a hat kidolgozott koncepcióról véleményt mondjon, a zsűri ezek után állapítja meg ki tervezheti az ultramodern épületet.

Finnország 2017-ben ünnepli függetlenségének 100. évfordulóját. Az ünnepi rendezvénysorozat egyik jeles eseménye lesz az új Központi Könyvtár átadása Helsinki szívében. A tervezési terület a finn főváros központjában helyezkedik el. A terület 2011 óta aktív városfejlesztési terület, az ún. Töölönlahti öböl és környéke mentén irodaparkot, kulturális központot és kiterjedt közparkot hoznak létre. A Finn Parlament, a Kiasma Kortárs Múzeum, az Alvaar Alto által tervezett Finnlandia Hall és a 2011-ben átadott Hangversenyterem is a könyvtár kijelölt helyének közvetlen szomszédságában helyezkedik el.

A leendő épületet a finnek szívügyüknek tekintik és ennek megfelelően rendkívül alapos és mindenre kiterjedő pályáztatást folytatnak le. A kétfordulós tervpályázatot részletes elemző és előkészítő munka előzte meg, ahol a szakemberek véleményének megismerése mellett felkértek hat civilt is, hogy osszák meg a pályázat készítőivel. mit várnak el az új épülettől. A végleges felhasználók így közvetlenül is kifejthették véleményüket és igényüket az épülettel kapcsolatban. A kétfordulós építészeti pályázat kezdő eseményeként a helyszíni bejárással egybekötött előadássorozatot szerveztek, ahol a zsűri tagjai ismertették többek között a tervezési feladatot és a bírálati szempontokat. A külföldi pályázókra is gondolva a konferenciáról online közvetítést sugároztak, illetve a videófelvételt elérhetővé tették utólag a pályázat honlapján. Az első fordulóra 544 pályamű érkezett be, melyek közül a zsűri hat csapatot kért fel terveinek tovább kidolgozására. A továbbra is anonim módon kezelt, átdolgozott tervek értékelését ezek után a civilek vették át: Az építészeti javaslatokról bárki elmondhatja véleményét, melyet a zsűri figyelembe vesz a végső döntésnél.

A könyvtár igazi state of the art épület lesz, alapjaiban változtatja meg elképzelésinket a könyvtárfunkcióról. A merev, csendes kutatómunka helyett a ház a városi élet központjává válik, a olyan zsibongó multifunkcionális kulturális központ lesz, ahol elfér egymás mellett az olvasóterem, a videójáték terem, a sportszoba, a kávézó és a szauna is. A kiírás minden eleméből az látszik, hogy olyan épületet akar a finn főváros létrehozni, mely a városlakóknak készül és kortól függetlenül igyekszik minden igényt kielégíti. A könyvtár, a múzeumhoz hasonlóan kulturális plázává, minőségi és mindennapi találkozóhellyé válik. Az épületet a legmodernebb audiovizuális technológiával látják el, ahol az interaktivitás, a helyben folyó események vagy az épp aktuális kutatási folyamatok bemutatása a könyvtári élet szerves részévé válik. A fenntarthatósági szempontok természetesen ezek mellett már magától értetődőek.

A hat, második fordulós pályázat mindegyike nagy, egybefüggő belső közösségi terekkel és a parkra történő felnyitással operál. Visszatérő motívum a pályázatok között továbbá a Kiasma Múzeum íves koncepciójának továbbvitele, mellyel a tervezők a telek adottságaiból következő hosszúkás épületformát igyekeztek feloldani. Az építészcsapatok szinte minden esetben olyan homlokzati struktúra kialakítását látták célszerűnek, mely optimális fényviszonyokat teremt az olvasótermekben. Az árnyékolórendszerek, illetve a homlokzati kialakítás közvetlen fényt nem, csak szórt fényt enged a belsőbe. A tervek láttán kíváncsian várjuk a zsűri végső döntését júniusban, amikor kiderül, ki tervezheti a Helsinki Központi Könyvtár épületét.

További információ a pályázat hivatalos oldalán

Burián Gergő

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások