sebesp | 2013.05.19
Zaha Hadid tervei alapján készülhet az új metróállomás Rijadban, mely az nagyvonalú tereivel, lendületes formájával színpadias keretek közé emeli az átszállás többnyire nem kívánt élményét.

Zaha Hadid Architects nyerte meg a metróállomásra kiírt tervpályázatot, amelyet Szaúd-Arábia fővárosa, Rijad pénzügyi negyedét hivatott összekötni a város többi részével. Az állomás az újonnan kiépülő tömegközlekedési hálózat részeként jelentős átszállóhely lesz, a város hat új metróvonala közül három fogja érinteni. A négyszintes építményben hat peron kap helyet, további két szinten mélygarázs létesül. A gyalogos útvonalak hálózata úgy kígyózik majd át az épületen, hogy a lehető legkevesebb torlódás alakuljon ki, a városi magasvasúthoz pedig külön híd vezet.

A kívülről a száz évvel ezelőtti óceánjárók tömegformálását követő épület hullámos külső felületeit újrafogalmazott mashrabiya panelek, azaz hagyományos közel-keleti árnyékolók szövik át. Az építészek megfogalmazása szerint „egy háromdimenziós ablakrács, melyet ellentétes szinusz-hullámok sora határoznak meg.”

A projekt, mely túllép az egyszerű állomás tipológián, és az épület dinamikus, multifunkcionális jellegét hangsúlyozza, egyúttal drámai közösségi teret biztosítva a városnak, a tervek szerint 2017-re készül el.

Forrás: www.dezeen.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások