hír pályázat díj épületek tervek bővítés Chateau de Chillon Dreier Frenzel erőd műemlék Svájc tervpályázat vár

Tervpályázati figyelő: Chateau de Chillon vár bővítése Svájcban

Bemutatjuk a Dreier Frenzel építésziroda nyertes tervét


Gerzson21 | 2013.06.02
A vár bővítése kapcsán a nyertes pályamű az angolkert mintájára bővítette és egészítette ki a műemléki védettség alatt álló erődöt. A várhoz tartozó területhez hozzácsatolták a Genfi-tó menti zöldterületet és az új funkciókat az ide tervezett pavilonokba helyezték el.

Chateau de Chillon Svájc egyik legrégebbi, védelmi célokkal épített építménye. Az erőd egyes részei már a 11-12. században is léteztek. Az elmúlt évben Chillon látogatottsága 341 ezer fő volt, mellyel Svájc legkedveltebb állandó jellegű turisztikai látványossága. A pályázat feladata az volt, hogy a várat a modern igényeknek megfelelően múzeumi bolttal és kávézóval bővítsék úgy, hogy a meglévő műemléki védelem alatt álló erődöt ne terheljék se új épületrészekkel, se további nagyszámú látogatókkal.

Az építészeti tervpályázatra 67 pályamű érkezett öt országból. A tervekből a zsűri egyértelmű döntéssel az első díjat és ezzel a 30.000 CHF jutalmat a Lausanne-i székhelyű Dreier Frenzel építészirodának ítélte oda. A tervező csapat "angolkert" fantázianévvel ellátott terve teljes kertet, partszakaszt kapcsol a várhoz. A partszakaszon lévő meglévő csónaktároló és pavilonépületet felújítja és itt helyezi el a szükséges új funkciókat is. Az új múzeumi bolttal és kávézóval olyan pavilonsort hoz létre, mely csökkenti az erőd kihasználtságát, ezzel védve a műemléki épületet. Az új épületek kialakításánál törekedtek a tervezők, hogy azok formáival és méreteivel ne konkuráljanak a várral. A nyertes pályamű azzal tűnt ki, hogy nem akart építészeti monumentumokat létrehozni: a pavilonok szinte elbújnak a kertben, láthatatlanok akarnak lenni. A vár és környéke az új épületekkel ténylegesen a régi angolkertek mintájára működhet, ahol a központi épület (itt vár) körül különböző pavilonok vannak a kertben elszórva, ezzel kapcsolva be a kertet az egész komplex rendszer működésébe.


A pályázat végeredménye:

Első helyezett: "Angolkert" névvel ellátott pályamű, Dreier Frenzel Sàrl, Lausann
Második helyezett: "Vad Szépség" névvel ellátott pályamű, Karamuk Kuo Architekten & Ganz Landschaftsarchitekten, Zürich
Harmadik helyezett: "Megközelítés" névvel ellátott pályamű, Mondada Frigerio Blanc Architectes, Lausanne
Negyedik helyezett: "Akupunktúra " névvel ellátott pályamű, Meier + Associés Architectes SA, Genf
Ötödik helyezett - kiemelt megvétel: "Falak" névvel ellátott pályamű, Mauro Turin Architectes, Lausanne
Hatodik helyezett: "Látvány" névvel ellátott pályamű, Bureau A, Genf

Forrás

Burián Gergő

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások