donkanyar | 2013.06.24
Henning Larsen 87 éves volt, Koppenhágában érte a halál. Nevéhez fűződik a koppenhágai királyi Operaház és több hangversenyterem, köztük a reykjavíki és az uppsalai koncerthelyszínek megtervezése.

Elhunyt 87 esztendős korában Henning Larsen dán építész, a reykjavíki koncert- és konferenciaközpont, valamint az uppsalai hangversenyterem és kongresszusi központ tervezője.

Larsent vasárnap koppenhágai otthonában érte a halál – közölte hétfőn az irodája.

A Skandinávia legkiemelkedőbb építészei között számon tartott Larsen 1959-ben hozta létre saját tervezőirodáját. Pályafutása során számos kulturális intézmény építészeti tervein dolgozott: nevéhez fűződik a koppenhágai királyi Operaház, és több hangversenyterem, köztük a reykjavíki és az uppsalai koncerthelyszínek megtervezése.

Ötvenéves munkássága nyomán a "fények mesterének" nevezték.

Hanning Larsen jelentősége messze túlmutat az általa készített terveken, dán és nemzetközi építészek generációit inspirálta – fogalmazott építészirodája. Mint kiemelték: Larsen a nyolcvanas években indította a Skala című építészeti folyóiratot, amely több mint tíz éven át jelent meg.

1968 és 1995 között a Koppenhágai Művészeti Akadémia Építészkarának professzora volt.

Munkásságát számos rangos díjjal ismerték el, 2012-ben az "művészeti Nobel-díjként" emlegetett Praemium Imperiale-díjjal tüntették ki Japánban. A 2011-ben elkészült rejkjavíki koncert és konferenciaközpont terveiért pedig idén elnyerte a Mies van der Rohe-díjat.

MTI

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások