donkanyar | 2013.07.03
Kínában épült a világ legnagyobb épülettömbje, egy hatalmas hullám alakú komplexum, amelyhez nem csak mesterséges tengerpart, de mediterrán falu és rengeteg szökőkút is tartozik. Ezzel a világ legnagyobb épülete nyílt meg a kínai Csengtuban. Az épületkomplexumban egyébként akár száz magyar parlament is elférne.

A közép-kínai Szecsuán tartomány székhelyén álló rekordépület 500 méter hosszú, 400 méter széles és 100 méter magas. Alapterülete 1,7 millió négyzetméter, vagyis a magyar Országház alapterületének százszorosa.


A méreteket jól szemlélteti, hogy abban 20 sydneyi operaház, az amerikai Pentagonból pedig három is elférne. A világ legnagyobb egyedülálló épülete címet magáénak tudható komplexum egy egész kerületet elfoglal a 14 milliós lakosú Csengtuban.


A több száz vállalatnak és irodának, tucatnyi szállodának, mozinak, bevásárlóközpontnak helyet adó, Új Évszázad Világközpont egy mediterrán típusú városkát és egy víziparkot is magában foglal, vonzerejét számos park és zöld terület növeli.


A központ külseje leginkább egy óriási hullámra emlékeztet, és a kínai sajtóban közölt fényképek tanúsága szerint belsejében is a víz kap hangsúlyt. Az épületen belül egy japán építészek által tervezett műnap világít a nap huszonnégy órájában.

A komplexum Csengtu hosszú távú terjeszkedési programjának fontos részét jelenti. A város a következő években Közép-Kína gazdasági központjává kíván fejlődni, az évtized végéig többek közt egy új repülőteret is megnyitnak és a metróhálózatot is kiterjesztik. A város június elején a világsajtóban is szerepelt, mivel itt zajlott az amerikai Fortune magazin éves globális fóruma, amely a világ vezető vállalatainak vezéreit, pénzügyi és gazdasági szakembereket tömöríti.


A plázáról szóló decemberi cikkünk,a melyben a plázáról videót is találál itt található: http://tervlap.hu/cikk/show/id/1788


(MTI)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások