donkanyar | 2013.07.08
Nyílt ötletpályázatot írt ki a Szépművészeti Múzeum a Városligetbe tervezett Múzeumi Negyed épületeinek elhelyezésére és az ezzel összefüggő környezetalakítási feladatokra. A pályázat leadási határideje szeptember eleje, az eredményeket pedig október 3-án ismerheti meg a közönség. Az ötletpályázat összesen 15 millió forint díjazású.

A kormány július 2-án megjelent határozatával döntött az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttesre vonatkozó koncepció második ütemeként a Városliget átfogó hasznosítási koncepciójáról. Ennek értelmében a Múzeumi Negyed létrehozásával összhangban, azzal egyidejűleg, a 2014–2020 közötti időszakban megvalósulhat a Városliget egészének megújítása, családi kulturális-szabadidős élményparkká történő átfogó fejlesztése, önálló turisztikai és szabadidős arculatának, márkájának kialakítása és az ehhez szükséges fejlesztések végrehajtása.

A most kiírt ötletpályázat a ligetben felépítendő múzeumi épületek (az Új Nemzeti Galéria – együtt a Ludwig Múzeummal –, a Magyar Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza, a Magyar Fotográfiai Múzeum, valamint a Magyar Építészeti Múzeum) optimális elhelyezését célozza – közölte a Szépművészeti Múzeum kommunikációs osztálya hétfőn.

Az elképzelések szerint a múzeumok nemzetközi építészeti tervpályázatát – a most kiírt elhelyezési ötletpályázat alapján véglegesített helyszínekre – 2013 második felében írják ki. A beruházás a tervek szerint az Európai Unió 2014-ben kezdődő, következő költségvetési ciklusában rendelkezésre álló források segítségével valósulhat meg, 2018-as befejezési határidővel.

A Városliget átfogó, több mint egy évszázada nem látott léptékű fejlesztése révén megújuló, illetve létrejövő új városi tér (Liget Budapest) kialakítása komplex célt szolgál. Egyrészt fontos, hogy a Liget Budapest egy olyan európai rangú családi élményközpont legyen, amely a kontinensen egyedülálló komplexitású intézményi hálóval rendelkezik, s amely a kulturális fogyasztás és szabadidő eltöltés új dimenzióit nyitja meg egy ezirányú tradíciókkal rendelkező városi térben. Ezzel összefüggésben a cél, hogy a fejlesztés révén olyan új intézményegyüttes és márkanév jöjjön létre, amely Európa egyik legvonzóbb városi családi turisztikai desztinációjává válhat.

A Liget Budapest fejlesztés központi eleme a Múzeumi Negyed létrehozása, amely történeti kontinuitást teremt a már több mint száz éve itt álló, kiváló múzeumi és művészeti intézmények és 21. század elejének – európai rangú építészeti megformálásban létrehozandó – új kulturális intézményei között.

A fejlesztés célja, hogy olyan együttműködő, egymás hatását erősítő intézményháló jöjjön létre, amely segíti a kulturális javakhoz való sokrétű és széleskörű hozzáférést, valamint a szabadidő eltöltésének sokszínű lehetőségét. Mindezt úgy, hogy a kultúra, a kikapcsolódás, a gasztronómia, az ismeret- és élményszerzés intézményei és szolgáltatásai egymást erősítve és kiegészítve, magas minőségi színvonalon legyenek elérhetőek minél több ember számára.

A fejlesztés céljainak a kormány döntése értelmében a Városliget használati értékének növelésével, a zöldfelületi és közlekedési rendszer megújításával, a zöldfelület biológiai aktivitásának növelésével együtt kell megvalósulniuk.

A pályázat elérhető a Magyar Építész Kamara honlapján.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások