családi házak cikk Bruno Helbling Gis Wüstemann miniál Svájc

Svájci patió

Gis Wüstemann alkotása a Zürichi-tónál


Ghile Gábor | 2013.07.23
A ház egy fiatal dél-afrikai családnak épült a svájci Erlenbachban, a Zürichi-tó mentén.

Tervezők: Gus Wustemann, Januar Kubasiewicz, Marta B. Goni
Év: 2012

Az építési telek olyan külvárosban van, ahol sűrű a családi házas beépítés. A lejtős terepen épült házból csodás kilátás nyílik a tópartra. Az ügyfelek nem egy szokványos nagyméretű házat szerettek volna, hanem szolidabb, két különálló tömegből álló megoldást választottak.

Környezet
Ez a telek szinte adta a megoldást, így a fő ház a hegy tetején áll, míg a medence alul, és a két tömeget egy kiterjedt sétány köti össze. E sétány összefogja a háztömböket, összekapcsol, és egyben térelhatárolásként is funkcionál. Akár sétálgatva, akár egy pihenőn ülve gyönyörű kilátást biztosít. A fő ház kalapács alakú, kétszintes nyersbeton épület. A felső részben van a nappali, a társasági élet színtere és az étkező. Innen a legszebb a Zürichi-tó panorámája. A hatalmas, keret nélküli ablakoknak hála a külső és a belső szinte eggyé válik.

Az ablakok nélküli tömeg
A két felső tömeg eredője olyan mediterrán hangulatú belső páció ("perisztíliumos ház", ahogy Pompeji-ben hívták), amely az északi féltekén rendkívűl üdítően hat. A megvilágításról a hatalmas felső nyílás gondoskodik. Ezt a rafinált megvilágítást ma ritkán használják, de ennek a háznak központi eleme.

Tömeg és fény
Az épületben olyan természetes nyersanyagokat használtak, mint a beton, mészkő vagy a fa. A beton réseiben bejutó fénycsíkok rafináltan világítják meg a teret. Az egész házra jellemző az ilyen indirekt fényhasználat, ami nem a központot emeli ki, hanem a részleteket.
Az alagsorban edzőterem, filmszoba és borospince található. A felhasznált anyagok szintúgy a fa és a nyersbeton – sokszor különboző mintázattal.

Zárszóként mi mást lehet hozzátenni egy ilyen letisztult formavilágú házhoz, hogy a minőségnek természetesen ára van: egy ilyen "keret nélküli ablak" ára bizony borsos: elérheti a 3000 €-t m2-enként.



GG



Helyszín: Erlenbach, Zürich
Fotók: Bruno Helbling
Forrás

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások