hír kiállítás épületek tervek cikk videók, animációk Egyesült Királyság Homeshell london Richard Rogers

Olcsó, környezetbarát családi otthon tető alatt egyetlen nap alatt

Richard Rogers 80 - Homeshell


sebesp | 2013.09.01
El tudod ezt képzelni? És, ha azt mondom, hogy felépíthető többlakásos épületként városi szövetben, vagy akár egyedileg tervezett szabadon álló villaként is? Richard Rogers irodája elképzelte, sőt meg is építette.

A lehetséges megoldás, a “Homeshell” egy darabját a nemrégiben nyolcvanadik születésnapját ünneplő Richard Rogers a Royal Academy falai között megrendezett Inside-Out kiállításának kísérő rendezvényeként állították fel néhány óra alatt. A három és félszintes épület lapra szerelten érkezett az épület udvarába, ahol egy könnyű emelőgéppel állították össze a könnyebb érthetőség kedvéért szerkezetkészen abbahagyott struktúrát.

Az igazi prototípus Rogers Stirk Harbour and Partners (RSHP’s) iroda tervei alapján már 2007-ben elkészült Milton Keynes-ben. Az Oxley Woods néven ismertté vált projekt lakói egy felmérés szerint kivétel nélkül ajánlanák a helyet rokonoknak és barátoknak, és a több mint 120 egykor odaköltözött családból mindössze öt keresett azóta más lakóhelyet magának. A lakóépület együttest 2008-ban RIBA Manser Medal-lal díjazták a legjobb brit otthon elismeréseként.

Homeshell a az Insulshell elnevezésű flexibilisen alakítható favázas építési rendszerből áll össze. A rendszer lehetővé teszi nemcsak egyedi tervezésű lakóházak, de közösségi, például iskolaépületek megvalósítását is. Könnyen alakíthatók a belső terek, mivel a tartószerkezetet a külső falak adják. A rendszer kívül-belül burkolt vázszerkezetét hőszigetelő táblákkal töltik ki. A technológia építési költsége 40%-al alacsonyabb a Nagy-Britanniában járatos építési megoldásoknál és 90%-al alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás érhető el vele. Kulcsfontosságúnak tartották a fejlesztők az építési idő lerövidítését, így egy egylakásos épület 24 óra alatt időjárásállóra összeszerelhető, míg egy 24 egységes lakóépület egy hónap alatt fejezhető be kulcsrakészre.

Mindezen tulajdonságai alkalmassá teszik a Homshell rendszert szociálisan rászorultak gyors és olcsó otthonhoz juttatásához a legkülönbözőbb helyeken így nagyváros központjában és vidéken egyaránt.

Képek: SP (1-8)
Videó >>
Videó >>

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások