hír épületek cikk Burj Al Arab Burj Khalifa felhőkarcoló Kingdom Tower

Törpék süvegben: Melyik a világ leghiúbb felhőkarcolója?


sebesp | 2013.09.08
Egy most közzétett tanulmány szerint a világ legmagasabb toronyépületeinek általában semmi nincs a fejében, felső egyharmaduk ugyanis haszontalan üres szerkezet.

A Magasépületek és Városi Lakóhelyek Tanácsa (Council on Tall Buildings and Urban Habitat) elnevezésű nemzetközi szervezet jelentést adott közre, melyből kiderül, hogy a magasságukra olyan hiú tíz legmagasabb felhőkarcolóba 27-39% haszontalan teret építettek be.

A tanulmány szerint a jelenleg legmagasabbként számon tartott Burj Khalifa 244 méteres csúcsdísze nélkül 828 méter helyett mindössze 585 méteres lenne. A tanulmány megjegyzi, hogy a „csúcsdísz” önmagában is elmenne felhőkarcolónak. A jelenleg Dzsiddában épülő, és a tervek szerint majdani legmagasabb Kingdom Tower (Királyság torony) tervei alapján azt feltételezik, hogy abban is hasonló lesz a pusztán hiúságból megépített emeletek aránya.

A tanács ezért új mértékegységet vezetett be, és a jövöben „hiúsági magasság”-gal (vanity height) fogják illetni a legfelső használt szint és az építészeti értelemben vett legmagasabb pont közötti távolságot.

Az új mérési módszer alapján a moszkvai Ukrajna Hotel nyerte a hiúsági versenyt fején összmagasságának 42%-át kitevő, 206 méteres üres süveggel. A „szupermagas” épületek hiúsági vetélkedését a Burj Al-Arab nyerte 39%-os mihaszna csúcsdíszével. A jelentés egyúttal megnevezi az Egyesült Arab Emirátusokat, mint a haszontalan tornyok építésében diadalmaskodó országot, mely címet átlagosan 19 százalékos kihasználatlan magassággal értek el. A világ legszerényebb felhőkarcolóját Dubaiban találták a tanács szakemberei, ugyanis a 328 méter magas Index-et mindössze négy méterrel magasították hiúsági okokból.

Forrás >>
Interaktív térkép >>

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások