hír rendezvény

„Ha nem lennének a csarnokok, már rég tönkrementünk volna”


Csépé | 2013.09.25
A győri, sorozatkezdő Minőségi csarnoképítésért – Csarnokmegoldások 2013 konferencián mondta egy kolléga a fenti mondatot. Valóban, az ipari, mezőgazdasági épületek építése az a terület a magasépítésen belül, ahol a helyzet jónak mondható. De mik az újdonságok?

Szakértelemre viszont itt is szükség van, ráadásul speciális tudásra. A Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség ezért is dolgozott ki műszaki irányelvet a műgyanta-bevonatokra és az ipari padlókra. A terhek pontos felmérése, megfelelő aljzat és a terheléshez igazodó bevonat biztosíthatja a megfelelő padlót, messze nem elég kiírni a terven hogy „műgyanta padló”. Segítségként a szövetség irányelvei a www.m-e-sz.hu (a lap alján, a letöltések menüpontból) ingyenesen letölthetőek.
A konferenciához Minőségi csarnoképítésért – Csarnok Nagydíj is kapcsolódik, így nem véletlen, hogy a csarnokok „külcsínével” több előadás is foglalkozott. Töltszéki Szilvia (Hoesch Építőelemek) a Hoesch Planeel Siding, egy kreatív homlokzati megoldás kapcsán a homlokzati hőtágulás problémáját mutatta be, ez a termék feszültségmentes szerelési megoldást nyújt. Láthattunk inovatív megoldásokat a világ minden tájáról, sportlétesítményeknél például íves lemezekkel vagy akár hőszigetelt szendvicspanel burkolattal.
A könnyű, alumíniumötvözet termékeiről ismert Prefa képviseletében Nemere Judit nemcsak a háromféle felületű (sima, mikrobordás, stukkó – azaz rücskös) Sidings alumínium burkolatrendszert mutatta be, de a kívül alumínium, belül polietilén műanyag magú, igen ellenálló Reynobond kompozit építőlemezeket is. Ezek ívesíthetők, marhatók: elegáns felületek képezhetők belőlük.
Raport László (Frisomat) a csarnoktípusokon is végigszaladt (Delta, Sigma, Astrigma, Astra, Ceptra, Flatro, Omega, Upsilon – óriási a választék), de az egyedi, főleg mezőgazdasági példákon be tudta mutatni: a végén szinte minden épület egyedi, különleges lesz, legyen szó állattartó épületről, gabonatárolóról, garat előtárolóról, hűtőházról.
Ecobuild néven új rendszert is bemutatott előadásában Nagy Károly (Lindab), mely kisebb épületekhez, garázsokhoz ajánlott. A cég elsősorban tömörgerinces hegesztett tartókat ajánl, de nemcsak komplett csarnokot, de hasznos tervezési szoftvert is kínál, energetikai számításokkal, és egyedi csomópontokat is kidolgoznak. Referenciáik között hotelek éppúgy vannak, mint acélvázas betonpaneles parkolóház, és persze hatalmas ipari csarnokok.
A tűzállóság kérdése gyakran előkerült a konferencián, a vasbeton csarnokelemek ilyenkor lehetnek kiváló megoldások – tudtuk megy Magyar Gábortól, a Leier Hungária vezető statikusától. A mintegy 10 éve gyártott filigrán előregyártott elemek vegyes rendszerekben is használhatók, alacsonyabb az elemsúlyuk. Van fal- és födémrendszer, maghőszigeteléses fal, mesterpanel, lépcső és sok más elem is ezzel a technológiával.
Szintén vasbetonból készül előregyártva a debreceni stadion. Polgár László hozzáértésén és bátorságán múlt, hogy sikerült rejtett konzolokkal, feszített szerkezettel, ráadásul íves lelátókkal megcsinálni. Ehhez milliméter pontosság gyártás és szerelésre volt szükség, 3D modellezésre (BIM) és robottechnika alkalmazására a zsalukészítéshez, hazánkban eleddig példátlan módon. Hogy a polimer szálerősítésről vagy a lézerszkennelésről ne is beszéljünk.
Több olyan részlet is előkerült még az ipari épületek kapcsán, melyek esetleg nincsenek annyira reflektorfényben, de oda kell rájuk figyelni. Rozgonyi Zoltán (DDS Hungária) a rakodóállások szerkesztési szabályait mutatta be: gyakran gond van a lejtésviszonyokal, a rámpamagassággal (a rámpakiegyenlítőn max. 5% lejtés lehet), a rámpakiegyenlítő szélességével (kézi békázásnál 225 cm). Balesetet okoz még a kamionkúszás, az idő előtti indulás, ezek hidraulikus automata, „bolondbiztos” ékkel kerülhetők el. Szintén könnyű elrontani a vízszigetelést, tudtuk meg Haraszti László (Icopal Villas) előadásából. Ipari épületek záró trapézlemezére a következő rétegrendet javasolja: 0,25 mm öntapadó SBS-bitumenes lemez párazáró réteg, kőzetgyapot hőszigetelés, teleszkópos dübelekkel rögzített hálóerősített pvc-lemez. Ha lehet, takarást is csináljunk, akár korszerűen, napelemekkel.
Új technológia nemcsak a vasbeton szerkezetek területére tört be, hanem a rögzítéstechnikába is, tudhattuk meg Kovács Sebestyén Szabolcstól (Fischer Hungária). Új, vegyi rögzítések többek között a debreceni stadionnál is készültek. Akár csarnokoszlopok is rögzíthetők ilyen módszerrel. Lehet kapszulás vagy injektáló rendszerű, előbbi könnyebben alkalmazható. Szerkezeti rögzítésre viszont telítetlen poliésztert ne használjunk. A fémelemek minőségére is figyelni kell, minőségi bizonylatot kérni, de még a furat simaságára, a vizességére, a hőmérsékletre (az üzemire is), tisztaságra is kell ügyelnünk.
A mai, kortárs ipari építészet – ha lehet egyáltalán a „heroikus” korábbi építészet elmúltával erről beszélni – dobozépítészetté vált, amit az arculatépítés színez – mutatott rá előadásában a BME tanszékvezető egyetemi tanára, Dobai János. Anyag- és formafetisizmus teszi hivalkodóvá az épületeket. A jó jelenségek között az okos építészet megjelenését (gazdaságos építés, kísérletezés), a fenntarthatóság betörését említette az ipari építészetben.
A konferenciát az észak-dunántúli régió Minőségi Csarnoképítésért Csarnok Nagydíj átadása zárta. A nyertes pályázatról.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások