hír cikk építészet múzeumi negyed ötletpályázat

Nézzük! - kihirdették a Múzeum Negyed ötletpályázatának eredményét


donkanyar | 2013.10.03
Összesen 12 pályaművet díjazott és vásárolt meg a városligeti Múzeum Negyed épületei elhelyezési pályázatának zsűrije, amely ezek ötleteiből állítja össze a liget mestertervét.A bírálóbizottság végül három-három, rangsorolás nélküli első és második díjat adott ki, és ezeken kívül további hat terv megvételéről döntött - közölte Baán László.

A júliusban kiírt elhelyezési pályázat célja az volt, hogy az Új Nemzeti Galéria - együtt a Ludwig Múzeummal -, a Magyar Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza, a Magyar Fotográfiai Múzeum, valamint a Magyar Építészeti Múzeum épületeinek nemzetközi tervpályázata konkrét helyszínekre legyen kiírható.
A bírálóbizottság végül három-három, rangsorolás nélküli első és második díjat adott ki, és ezeken kívül további hat terv megvételéről döntött - közölte a csütörtöki eredményhirdetésen Baán László miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.


Mint hangsúlyozta, mindegyik pályázat nagy figyelmet fordított a zöldfelületek megőrzésére, ahogy a Liget Budapestről szóló kormányhatározat is kimondja: a park biológiai aktivitásának a projekt eredményeképpen növekednie kell. A beruházás célja, hogy a kétszáz éves Városliget fejlesztése során olyan komplex családi szabadidőparkot hozzon lére, amely a maga nemében egyedülálló lesz Európában - emlékeztetett.


Baán László kiemelte: a pályázók többsége nem egyszerűen épületekben, hanem funkciókban is gondolkozott, így nem az Ötvenhatosok terén sorban elhelyezkedő épületeket képzeltek el. A Magyar Zene Házát például a legtöbben a zajos utaktól távol, a liget belsejébe helyezték, a Néprajzi Múzeumot több pályázat a Hermina út mellé javasolta felépíteni, míg néhányan a városligeti tó méretét is megnövelnék.



A bírálat során kiemelt figyelmet fordítottak a város, a liget és az épületek egymás közti kapcsolataira.


Nagy Ervin országos főépítész bejelentette: megosztott első díjban és egyenként 3 millió forintos megvételben a Philaemon 2003 Kft. (Farsang Zsolt, Bolla Ákos, Berkeczi István, Molnár G. Levente, Bodnár Viktor), a Triskell Épülettervező Kft. (Horváth Zoltán, Terdik Bálint, Izmindi Réka, Kovács Ákos, Viczai János) és a Kollektív Műterem Kft. (Kovács Zoltán, Csontos Gyula, Madari Gabriella Katalin) munkái részesültek. A 2-2 millió forinttal járó második helyen a Szateki Kft., a Napur Architect Kft. és a Tarka Kft. pályázatai végeztek, míg három pályamű 1 millió forintos kiemelt megvételben (díjban), további három munka 500 ezer forintos megvételben (díjban) részesült.


Az országos főépítész a pályázat színvonalát méltatva elmondta, a bírálat során kiemelt figyelmet fordítottak a város, a liget és az épületek egymás közti kapcsolataira, és külön vizsgálták a környezet- és örökségvédelmi szempontokat, valamint a már itt működő intézmények üzemeltetési szempontjait is.
Nagy Ervin beszámolója szerint a Városliget mestertervét a megvásárolt tervek ötleteinek a felhasználásával készíti el a zsűri, majd az öt új múzeumépületre 2013 végén írják ki a nemzetközi tervpályázatokat, amelyeken csak magyar építész partnerrel lehet majd elindulni.


A Liget Budapest beruházás a tervek szerint az Európai Unió következő, 2014-ben kezdődő költségvetési ciklusában rendelkezésre álló források segítségével valósulhat meg, 2018-as befejezési határidővel.

Az elhelyezési pályázat legjobb munkái www.szepmuveszeti.hu honlapon (http://www.szepmuveszeti.hu/muzeumliget_hirek/eredmenyhirdetes-nyilt-otletpalyazat-a-muzeumi-negyed-epuleteinek-elhelyezesere-1124) elérhetők.


(MTI)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások