sebesp | 2013.10.12
Szingapúri kétgenerációs épület diadalmaskodott a Világ Építészeti Fesztivál villa kategóriájában. Bár a ház tulajdonosa a beton építészet szerelmese, így a nyers felületek látványában nincs semmi meglepő, mindez a természet ölelésében, mintha öröktől fogva annak része lenne.

A tipikus szingapúri keskeny telekre építendő házra vonatkozó elképzeléseit egyértelműen fogalmazta meg a megrendelő a Chang Architects építészei számára:

“Egy ház, két otthon;
egyszerű mégis gyönyörű;
elől mégis hátul;
trópusi mégis hűvös és szellős;
természetes mégis jó ízléssel tervezett;
nyers mégis elegáns;
beltéri mégis kültéri (érintkezve a természettel)
kicsi mégis tágas;
minimális mégis több mint elég;
kevesebb mégis több.”

A megrendelői elvárásokban rejlő kihívásokat lehetőségekké fordította át a tervező a trópusi ház újrafogalmazásaként, mely kielégíti a család igényeit, ugyanakkor a helyszín adta adottságok és a trópusi klíma elvárásainak is megfelel. A Namly House-ban lévő két lakás szobái eltérő szinteken kaptak helyet, légudvarok és növényzet választja el őket egymástól, így a két generáció kompromisszumok nélkül élvezheti a függetlenséget egyúttal egymás közelségét is.

A tervezők igyekeztek kihasználni a természet erőit a belső terek komfortjának emelése érdekében, így például a lépcsőzetes csobogó egyben esővíz gyűjtőként is működik, másrészt hűti a felette az épületbe beáramoltatott levegőt. A belső tereket a beton hőtömege hűti, míg az építészeti megoldásokba integrált tájépítészeti eszközök kiegészítik a nyers betonfelületeket csökkentve a hősizget effektust. Gondosan kiválasztott növény egyedek árnyékolóként, látványelemként, térelhatárolóként működnek, vagy éppen terápiás sőt táplálkozási célokat szolgálnak.

A villa terei jellemzően nem a tradicionális módon, ajtókkal, ablakokkal kapcsolódnak egymáshoz, hanem nyitott és zárt falfalületek térbeli játékával. Az épület bejárata felől egy összecsukható fényképezőgépre emlékeztető lépcsőzetes beharapás mélyén csak egy résnyi nyílás enged betekintést, oldalhomlokzatát keskeny függőleges bevilágító nyílások és szellőzők tagolják, a hátsó homlokzat viszont teljesen kinyílik a tájra, egyben a légáramlást is elősegítve a házon keresztülmenő átmetszésen át. Bár a homlokzatfelületeken a beton az egyedüli anyag, az átgondolt építészeti és környezettervezés révén tökéletes összhangban van környezetével, a trópusi természeti elemekkel.

A World Architecture Festival bírálóbizottságának véleménye szerint a villa kategóriában indult épület jól tükrözi a Délkelet-Ázsia városaiban felfedezhető társadalmi és kulturális mozgatóerőket.

Forrás: http://www.worldarchitecturefestival.com/
Korábbi cikkünk a World Architecture Festival fődíját elnyert épületrő

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások