pestimonika | 2013. november 6.
     
Újabb oldaláról mutatkozik be a Green House irodaházban az Avis Budget Group BSC irodája, amely nemcsak munkatereiben, hanem közösségi tereiben is különleges értéket képvisel. Ezen terek közül is kiemelkednek a konyhák és étkezők, melyek ésszerű, funkcionális kialakításához értékalkotó design párosul.

AZ ÉRTÉKES BELSŐ MAGBAN
Az Avis iroda a Green House irodaház első, második és harmadik emeletén foglal helyet. Az irodában szintenként találhatóak étkezők, hogy a dolgozók minél könnyebben elérjék a közös használatú helyiségeket. A konyhák az épület belső magjában kaptak helyet, így a huzamosabb tartózkodásra szolgáló helyiségektől nem vesznek el fontos területet.
A konyhák mellett helyet foglaló étkezők, az irodaépület környezetére néző ablakok mellé kerültek, hogy a dolgozók nemcsak munka, hanem étkezés közben is élvezhessék a természetes napfényt. A természetes világítás kihasználásával, a tudatos elrendezésnek köszönhetően, a helyiség mesterséges világításra szánt költségei az egész irodára nézve nagymértékben csökkenthetőek.
Míg szintenként, a három ebédlő bútorozása körülbelül azonos, addig a designban jelentős eltérések mutatkoznak. A tervezők változatos, színes, különböző hangulatú közösségi tereket teremtettek, ahol az Avis Budget Group BSC fő szolgáltatására, valamint környezettudatosságára is utalnak.

REPTÉRI DESIGN
Az első emeleten található étkezőben a cég profilját megidéző „utazás” téma az uralkodó motívum. A falon lévő Wall and Deco tapéta a reptéri váró hangulatát idézi; ezt a „reptéri indulótábla” motívumot az Avis iroda tárgyalóiban is viszontláthatjuk, mivel a tárgyalókat, a céghez kapcsolódó egyes városok reptéri kódjával jelölték meg.
Sötétszürke, kőhatású LVT padlóburkolat található a helyiségben, mint a harmadik szint konyhájában. A sötétebb térelemek mellett – mint a kapumotívumot formázó, az étkezőpultot körülölelő, fahatású falburkolat – megfelelő ellenpontot képez a fehér színű, fényes, szögtöréses Metro csempe, mely megkönnyíti a fahatású, magas étkezőpult mögötti felület tisztántartását.
A sötétbarna és fehér színű, egyedileg készített, minimalista étkezőasztalok felett függesztett lámpatestek lógnak. A designikon, Tom Dixon: Beat Light lámpái matt, fekete külső héjuknak és arany belső burkolatuknak köszönhetően eleganciát csempésznek a térbe. Az étkezőpultok mellett a konyhabútor ugyancsak egyedi gyártású. Az egyenes konyhapult „fiók a fiókban” funkciójával megkönnyíti a bútor kihúzható tárolóinak használatát.


MEGJELENIK A TERMÉSZET
A második emeleten található étkező egyik falán maga a természet jelenik meg – egy növényfal képében. Az élőfal melletti falat fekete táblafestékkel festették, melyre akár írhatnak is a dolgozók. Az étkező melletti konyha beépített bútora Inox előlapú konyhagépeket rejt. A dolgozók kényelme érdekében nemcsak hűtőkkel és mikrohullámú sütőkkel szerelték fel a konyhát, hanem italautomatákkal is.
Az Europa Design forgalmazta Akaba - Gorka székek sötét dió színükkel viszik tovább a természetes hatást. Míg a konyhában sötétbarna színű, fahatású LVT padlóburkolat található, addig az étkezőben szürke színű, kőhatású padlózat, melynek rajzolata a két helyiséget összekötő oszlopokon, látszó betont imitáló tapétán folytatódik. Csakúgy, mint egy szinttel lejjebb, itt is Tom Dixon: Beat Light lámpák lógnak az egyedileg gyártott fehér, és sötétbarna színű étkezőpultok felett.
A második emeleti konyha a természet közelségének hangulatát hivatott éreztetni, mely egyben az Avis környezettudatosságára is utal. Az ebédlőben színes karimájú szemeteseket helyeztek el, melyekben a dolgozók szelektíven gyűjthetik a szemetet.

TRIKOLOR ÉS STORYBOARD
A harmadik emeleti konyhában a cég arculati színei köszönnek vissza. Az Avis Budget Group BSC logójában használt vörös, narancs és kék árnyalatok Parri bárszékeken, a konyhabútoron, valamint a falgrafikában jelennek meg. A fekete-fehér alapú képregény kitöltése ugyancsak háromszínű. A trikolor színű grafika, mely a falak mellett némely asztalon is megjelenik, Haránt Artúr képregényrajzoló munkája.
A storyboard, azaz a képregényen kirajzolódó történet, a cég munkatársai között kiírt nyertes pályaművet jeleníti meg. A vinil tapétára egyedileg nyomtatott storyboard, teljességében végigolvasható az egyik falon. A színes felületek finomítása érdekében – az étkezőasztalok felett fekete és fehér, hengeres alakú, egyedi tervezésű és gyártású, függesztett lámpatestek lógnak.
Az Europa Design munkatársai, az Avis arculati színeinek alkalmazásával, közvetlen vizuális hatással erősítik a cég megjelenését nemcsak a pihenő, hanem a dolgozó terekben is. Szintenként, az ebédlő melletti piazza teréből, savmart hatású üvegfólia sáv gátolja meg a szabad belátást a konyhákba. Ennek köszönhetően a konyha bensőséges hangulatúvá válik.

PIAZZA
Piazza. Mi juthat eszünkbe a szó hallatán? Nagy, szabadtéri közösségi tér, hevesen gesztikuláló, hangosan beszélő olasz emberek, szabadtéri kávézók, ahol a napfény jótékony hatása mellett, a piazza teraszán elfogyasztott kávé is élénkítő hatással lehet ránk.
Az Avis piazzája, mely egy közösségi tér, fél úton van dolgozó és étkező hely között. Míg a munkahelyen tilos az étkezés, addig itt, félúton, már lehet inni, hogy aztán az étkezőben ehessen is az ember. Míg az irodatérben, általánosságban, szürke szőnyeget használnak, itt színes körök jelölik a funkcióváltást. A területre a Howe - Skyline összetolható bútorait helyezte el az Europa Design. Az építőkocka szerű bútorok, szabad átrendezésükkel a tér változatos használatát teszik lehetővé, mely nemcsak kötetlen megbeszélésekhez, hanem a „digitális nomád” munkatársak szabadabb munkavégzéséhez is kiváló helyszínt biztosít.
A „break out”, azaz pihenő területen, az „urbánus” elemek jelennek meg; Muraspec, egyedileg nyomtatott tapétán, erdőt mintázó grafikaként. Ezzel a természetre utalt a tervező-grafikus, mely motívumot a pihenő területekhez hangolta. A dolgozó területen már városi sziluett-minta bontakozik ki – ellensúlyozva ezzel a természeti részt. Tehát a két terület (és designja) összekapcsolása között nemcsak szellemi, hanem grafikai átvezetés is történik; miközben a dolgozó a pihenő területről a munkaterületre ér, azaz mintegy elhagyja a természetet és elindul a városba, az út során fák mellett halad el. A lombos fát ábrázoló tapéta színes törzsei a szőnyeg mintázatában folytatódnak – ezzel kijelölik a folyosó területét, színes zebrát képezve a térben.

AVIS IRODA – AHOL AZ URBÁNUS VILÁGBÓL A TERMÉSZETBE JUTHATUNK
Az Avis Budget Group BSC három étkezője és a bejáratuknál lévő piazzák hűen ábrázolják az iroda egészén végigfuttatott design motívumokat – hisz megjelenik az utazó, az urbánus, és a természet hangulatát közvetítő design motívum. Emellett az Avis iroda belsőépítészete nagyfokú tudatos tervezésről tesz tanúbizonyságot.
A tervezők figyelmességének hála, a funkcionalitás mellett a design is szerephez jutott, így vált az Avis iroda színes, életteli, fiatalos térré, ahol a dolgozó szívesen tölti el munkanapjait. A munkaterek kialakítása mellett, az Y generációs dolgozók érdekeit szem előtt tartó tervezők a pihenő területekre is nagy hangsúlyt fordítottak.
Így lett a három különböző konyhából az Avis iroda üde színfoltja, ahol az embert megfelelő mértékű inspiráló hatás éri ahhoz, hogy az étkezés befejeztével feltöltődve térhessen vissza a munkához.


Tervező: RE-solution Consulting Kft.
Irodabútor forgalmazó: Europa Design

(x)

A szerző legújabb cikkei:
A logika esztétikuma
Miről írt A Ház 110 évvel ezelőtt? – II. rész
Miről írt A Ház 110 évvel ezelőtt? – I. rész
A Pasaréti tértől a Műegyetem rakpartig
Ornamentika az építészetben
Mennyi idő alatt ér át egy vicc Budáról Pestre?
A házak nem hazudnak
A tervtári munka ezer arca
Elérhető az első magyar BIM-kézikönyv
Jan Gehl Veszprémben
Építészeti fotótár indult
150 éve született Árkay Aladár
A Wekerle-teleptől a Georgia-házig



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 9 (5 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások