hír

Dr. Hajnóczi Péter nyerte a MÉK-elnökválasztást Eltérrel és Nollal szemben


Csépé | 2013.11.15
Dr. Hajnóczi Péter Ybl-díjas építészt, a BM Területrendezési és településügyi főosztályvezetőjét választotta a MÉK küldöttgyűlése elnöknek 2013 november 15-én. Az alelnökök: Turi Attila, Eltér István, Szalay Tihamér.

A jelenlegi és korábbi MÉK-elnökökkel szemben választotta a küldöttgyűlés a korábban főképp főépítészként ismert pest megyei urbanistát elnöknek. Hajnóczi 2012 előtt 12 évig a MÉK alelnöke, 16 évig a Pest Megyei Építész kamara elnöke. Programja:

• Az építész szakma társadalmi kapcsolatainak és elfogadottságának további erősítése.
• Az építész szakmagyakorlás rangjának és minőségének emelése, differenciált terv-pályázati rendszer kidolgozása és elfogadtatása.
• a kamara önkormányzati vonalán a „hovatartozás” érzésének növelése (tagok – területi kamarák – országos kamara; például törekvés a kamarai tagok számára a kötelező továbbképzés ingyenessé tételére, természetesen a „beszámoló” és a jogosultsági vizsga kivételével).
• a kamara hivatali vonalán hierarchikus és hatékony oda-vissza csatolt információáramlás, egységes működés és integrált vélemény alakítás, szükség esetén „nem nyilvános” döntés magyarázatokkal (titkárok-főtitkár; területi elnökök-elnökség-alelnökök-elnök).
• az összkamarai vélemények, érdekek képviselete a jogalkotók és a „politika” felé.
• A MÉSZ-szel, és a többi építészethez kötődő szervezettel való szoros kapcsolat, megfelelő munkamegosztással.

(Javítottam az először kiadott hírt – szerző), Közben megkaptuk a hivatalos hírt:

Megújult a MÉK elnöksége

A BME dísztermében került sor a Magyar Építész Kamara tisztújító küldöttgyűlésére. A négyévente megtartandó kamarai tisztségválasztáson, amelyen elnököt, három alelnököt és hat elnökségi tagot választanak, 305 küldöttből a délelőtt tízórai kezdésre 217 tag jelent meg, amely szám a későbbiekben 252-re növekedett. 

A megjelenteket Noll Tamás, a MÉK elnöke, illetve Dr. Becker Gábor, a BME Építészmérnöki Kar dékánja, valamint Barsiné Pataki Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnök asszonya köszöntötte. Mind a MÉK, mind az MMK elnöke kiemelten foglalkozott a 2014-20 közötti EU programok lebonyolításának alapelveiről szóló, 2013. október 11-én megjelent 1731/2013. kormányhatározattal, annak is az 5. pontjával, amely a mérnöki szakmákat alapvetően érintheti. Ez kimondja, hogy az önkormányzatoknak és az állami intézményeknek a jövőben lehetőleg saját erőforrásból kell biztosítaniuk a pályázatok tervdokumentációinak az elkészítését, ami burkoltan az állami tervezőintézetek létrehozását jelentheti. E kormányhatározattal kapcsolatban mindkét kamarai elnök a kormányzattal történő egyeztetés szükségességére a hívta fel a figyelmet. 
Noll Tamásnak, a MÉK leköszönő elnökének az elmúlt négy év munkáját összefoglaló beszámolója után került sor a három elnökjelölt, Eltér István, dr. Hajnóczi Péter és Noll Tamás tízperces elnöki programbeszédére, majd az elnökválasztásra.

Az első forduló nem hozott eredményt, ekkor Eltér István visszalépett, dr. Hajnóczi Péter javára. A második fordulóból dr. Hajnóczi Péter került ki győztesen, s lett a MÉK új elnöke.

Alelnöki tisztségre nyolcan pályáztak, közülük Eltér István, Szalay Tihamér és Turi Attila kapta a legtöbb szavazatot

Elnökségi tagok a következők lettek: Dulácska Zsolt, Kalo Emese, Körmendy János, dr. Makovényi Ferenc, Pálfy Sándor DLA
Etikai-fegyelmi Bizottság tagjai: dr. Bácsalmásy Zoltán, B. Szabó Veronika, Kőnig Tamás DLA, Müller Mária, Puskás Péter,  Semsey Judit, S. Zlamál Ilona
Felügyelőbizottság tagjai: Csapó Balázs, Kampis Miklós, Lente András, Marosi Miklós, Schwarczuk Ágnes

A megválasztott új elnökségnek gratulálunk, és sikeres munkát kívánunk!

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások