épületek

Skandináv Építészet 7.

Az "Északi Fény" katedrálisa Norvégiában


*_deleted_*_TOLTSZEKI | 2013.11.24
A Skandináv építészeti sorozat soron következő, 6. projektje a Északi fény katedrálisa Norvégiában. A katedrális 500 km-re épült az északi sarkkörtől, Alta városában és vált meghatározó szimbólumává és igazodási pontjává a földrajzi helynek.

„Magányos" műtárgyként teremt lenyűgöző kapcsolatot a természettel. A meghívásos pályázatot a schmidt/hammer/lassen építésziroda tervei nyerték. Alta városvezetése nemcsak egy új katedrálist kívánt építtetni északon, hanem olyan építészeti alkotást, ami hangsúlyozza a városka fontosságát és szerepét abban, hogy olyan pontja a világnak, ami helyet biztosít mindenki számára a különleges természeti jelenség, az északi fény megtekintésére.
Az északi fény temploma, a helyi kultúrának és egyedi, különleges természeti környezetének kapcsolatát adja. Szimbóluma a sarki fény lenyűgöző természeti jelenségének.
A katedrális építészeti kialakításában tükrözi a káprázatos jelenséget. A 47 m magas, spirál vonalvezetésű, égbe szökő harangláb titánból készült külső burkolata megidézi a végtelennek tűnő sarki sötétségen áthatoló, páratlan fényt.
A katedrálisba belépő látogató számára rögtön érzékelhető az a kontraszt, ami a belső tér kialakítása, nyugalmat, békét árasztó letisztult formái és a templom külső dinamikus megjelenése között van.
A belső burkolatok, nyers falfelületek, faburkolatok padlón, mennyezeten hamisítatlan északi építészeti kultúrát sugároznak. A nappali fény a magas, keskeny és rendezetlennek tűnő ablakokon keresztül jut be a katedrálisba. Az oltár mögötti teljes falfelület így kialakított megvilágítása adja a templom belső terének különösen meghitt, felemelő hangulatát.
A katedrális 350 fő számára biztosít helyet, a kapcsolódó parókiával, irodahelyiségekkel és kiállítótermével együtt.
A csodálatosan megkomponált építészeti műtárgy méltó párja az egyedüli, káprázatos északi jelenségnek.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások