hír cikk magyar építés magyar gazdaság előrejelzés

A magyar építési piac várható alakulása

A Buildecon Prágai Euroconstruct Konferencián megjelent Magyar tanulmánya alapján


buildecon | 2013. december 2.
     
2013-ban Magyarországon véget ért a recessziós időszak, és az ország kikerült az EU túlzott deficit eljárása alól is. Mindazonáltal, a megindult kismértékű gazdasági fejlődés sok bizonytalanságot rejt magában.

2013-ban szignifikánsan felgyorsultak az EU forrásokra támaszkodó, költségvetési forrásokkal kiegészített infrastrukturális és közösségi beruházások és fejlesztések. A kormányzat emellett támogatja a külföldi tulajdonú új beruházásokat és a már megtelepedett nagyvállalatok további fejlesztéseit.

Azonban az is látható, hogy még nincs igazi hajtóerő a gazdaságban, és a magánerő tartalékai az elhúzódó válságban kimerültek. Ez mind a lakásépítés finanszírozásában, mind a kis- és középvállalatok befagyott beruházásaiban tettenérhető.

A gazdasági fejlődés felgyorsítása csakis a KKV-k megerősítésével lehet reális. A KKV-k halasztott fejlesztéseinek, beruházásainak erős támogatása jelentős számú munkahelyet, ezáltal nagyobb létbiztonságot teremthet, amely pozitív hatást gyakorolhat a belső kereslet növelésére és a lakosság beruházásaira is.

Ezek a bizonytalaságok az építési piac alakulásában is megnyilvánulnak. A 2006 óta tartó, 2012-es további teljesítmény romlás 2013-ban, reményeink szerint megáll. 2013-ban számottevő teljesítmény növekedés következett be a nagyon alacsony előző évhez viszonyítva, mind a nem-lakás célú magasépítés, mind a mélyépítés területén. Az építőipar e 4-5%-os növekedését azonban a lakásépítés 2013-ban várható további romlása lerontja, ezért 2013-ra az építési teljesítmény 1 és 2% között alakul.

2014-re már jelentősebb növekedést várunk, ennek alapja egyrészt a felgyorsuló, EU forráson alapuló teljesítések. Másfelől, 2014 választási év lesz, számos nagy közösségi létesítmény befejezése várható. Amennyiben sikerül egy kedvező lakáspolitikai intézkedéssel kimozdítani a lakáspiacot a mélypontról – mi ezzel számoltunk – akkor az építési tevékenység Magyarországon egy újra felívelő pályára állhat.

Szerző: Gáspár Anna
Buildecon
www.buildecon.com

A szerző legújabb cikkei:
Európai építési piaci kilátások 2020-ig
Mit mutat a csodalámpa? Mi lesz a lakásépítésekkel?
Út- és vasútépítési boom?
Folytatódhat a növekedés az építőiparban?
2017: az oktatási és kutatás-fejlesztési célú építőipari beruházások éve
Szállodaépítési boom Budapesten?
Lassulás a lakásépítésekben?
Sokéves rekordot döntött tavaly a hazai építőipar
Dél-Kelet és Kelet-Európa építési piaca - prognózis 2019-ig
2020-ig Magyarország első helyen építési piaci növekedésben Európában
Már most rekordokat döntöget az építőipar, pedig messze még az év vége
Lendületben az építőipari kivitelezés
Optimista Délkelet-Európa, korlátozott bővülés Kelet-Európában 2019-igKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 3 (2 szavazatból)