Ghile Gábor | 2013.12.03
A spanyol ÁBATON tervezőiroda különleges mobilházat álmodott a fiataloknak. A szinte bárhol elhelyezhető "konténerház" sokakban indíthat vágyat egy saját, kertes otthon után...

Bevallom, Bazsa haverom két-három éve már az agyamra ment a konténerház-elméleteivel. Mutogatva a sok-sok megvalósult és tervezett külföldi (recycled, upcycled ízlés szerint) házat, folyton csitítgattam: a küldöldi példák rájátszanak, ráerősítenek a konténer-fílingre, az ő ungárische spanyolviasza (megvenni egy-két lepukkant konténert, bedrájvitozni, "konténerteleníteni" a külsőt az eladhatóság miatt) számomra csak a jól ismert tipikus magyar sztori: sz..ból próbálunk várat építeni. A nagy konténerbiznisz persze nem indult be, leszámítva a Park nevű szórakozónegyedet, ahol ki tudja hány konténerből alakították ki Budapest egyik kedvenc koncerthelyét, így két hétig imázsépítés kapcsán minden fiatal az ökóról, meg a fenntarthatóságról beszélt – egészen a 290-es tequlia akcióig ( ekkor a "hány konténer" új kontextust nyert)...

Eme kis eszmefuttatást azért engedtem előre, mert esetünkben a konténer lényege, a mobilitás kerül előtérbe.

Az ÁPH80 mobilház idális két fő részére. Nagy erénye a közúton való szállíthatóság: a 3 x 9 méteres alapterületet egy kamion könnyedén elfuvarozhatja. A 27 m2-es alapterületű lakóház három részre van tagolva: az amerikai konyhás nappali mellett egy hálószoba és egy fürdőszoba található. Akár az alaprajzot nézzük, akár a homlokzatot, a forma nagyon ismerős lehet: visszaköszönnek az Odoo-project jól bevált megoldásai. Hiába, nincs új a nap alatt...persze csak akkor, ha délre tájoljuk az üvegezett homlokzatot. Egy ilyen háznál elméletileg még az is megoldható, hogy a nappali a napkelte, vagy épp a napnyugta fényárjában ússzon – a déli felmelegedést kizárva.

A külső homlokzat anyaga szürke, átszellőztetett, cementkötésű homlokzatpanel (az osztásoknak köszönhetően némi játékot csempészve a minimalista tömegformálásba – építészettel kevésbé fertőzöttek juhakol-dizájnnak is hívhatják), ami mögött 12 cm hőszigetelés rejlik. Az árnyékolásról elhúzható panelek gondoskodnak – ezáltal teljesen homogénné válik a külső. A belsőben ellenőrzött fakitermelésből származó spanyol fenyő található, ami ráadásul hipoallergén (meg gondolom laktóz- és gluténmentes :) ). A hatalmas teraszajtókat kinyitva pedig beköltözik a drága anyatermészet – óvatosan a birkákkal!

A gyártási idő 6-8 hét, az összeszerelésé mindössze egy nap. Az árcédulán 21.900 € az indulóár, ami 6.6 millió forintnak felel meg (cirka 245 ezer Ft/m2).

Itthon birka lennék ennyiért ilyet venni. De ha három millióból ki lehetne hozni – és már miért ne lehetne ? – akkor szívesen laknék egy ilyenben, egy szép nyugis tájra nézve...aztán a bilibe lógó kezemről eszembe jutna a 22m2-es nappali, a külön wc, a kerti tároló...soroljam még?!


GG




P.s.: a birkák nincsenek az árban!



Videó:




Forrás: www.arq4design.com
www.abaton.es

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások