hír pályázat tervek cikk cortenacél CSA Emlékmű Krakkó Lengyelorzság pályázat világháború

Tervpályázati figyelő: épül az „Emlékezés Szalagja” Lengyelországban

2013. júniusi tervpályázaton győztes CSA építésziroda tervei szerint indult el az emlékmű kivitelezése.


Gerzson21 | 2013.12.04
A Bécsben működő CSA az „Emlékezés Szalagjának” elnevezett pályaművével nyerte meg a nemzetközi tervpályázatot 2013 közepén. A Krakkóban létesülő építmény a II. világháborús, lengyel ellenállás résztvevőinek állít emléket. Az alapkő letétele 2013. szeptember 27-én történt meg, az átadást 2014-re tervezik.

CSA ismertetése szerint „az emlékmű egy dinamikus, kanyargó cortenacél szalag, mely a II. világháborús lengyel ellenállás bátorságát és erejét szimbolizálja. Az építmény új, központi eleme lesz a krakkói Királyi Palota (Wawel Castle) lábánál lévő, közel 25.000 m2-es parknak, mely a meglévő királyi útvonal meghosszabbításában fog állni. Az út Krakkó központjából a Királyi palota fele vezet. Az emlékmű szalagja és az általa közre fogott teraszos kialakítású udvar Lengyelország hajdani alakját veszi fel, felismerhetőek lesznek a történelmi országhatár részletei. "A töredezett, repedt cortenacél tömeg jól reprezentálja a háború által okozott szenvedést és sokkot, amit a lengyelek elszenvedtek.

„A szalag belső részén lévő gravírozások és domborművek részleteket elevenítenek fel a német megszállás idejéből (1939-1945), a titkos lengyel ellenállás történeteiből. Zygmund Brachmanski által készített szobrok azokat a férfi és női civileket jelenítik meg, akik a megszállás közben fontos szerepeket töltöttek be, szövetkeztek egymással és végül titkos hadsereggé szerveződtek.”

A falakon több helyen felismerhető az ellenállás jelképévé vált horgony jel (Kotwica). A jelet 1942-ben kezdte el először használni az ellenállás egy kisebb szabotázs csoportja. Pomścimy Wawer szlogen kezdőbetűiből formálódó szimbólum jelentése „Megbosszuljuk a királyt!” volt, utalva az 1939-es lengyel királyi család lemészárlására.

A 70 m hosszú, dinamikusan növekvő szalag legmagasabb pontja 4,20 m, mely pont a Visztula folyó irányában az ég fele mutat. Az alkotók elképzelése szerint ez a jelkép is az Európa legnagyobb, nem párt alapú szerveződés bátorságát és a szabadság és önállóság érdekében történt küzdelmét reprezentálja. Az építmény közepén 50 méter magasra felérő fény "pillér" fog világítani, örök emléket állítva az ellenállási mozgalomban elesettek számára. Az emlékmű által körbehatárolt terület a jövőben világháborús megemlékezések és események színhelye lesz. A terület 300 ember befogadására alkalmas.

Az építmény elemei előregyártott technológiával egy hajógyár területén készülnek el, az acél elemeket a helyszínen csak összeilleszteni szükséges. A szalag kettő fajta anyagból készül: A külső oldalon CNC technológiával kivágott cortan acélok, a belső oldalon rozsdamentes, szintén CNC géppel kialakított fényes acél lemezek kapnak helyet. A belső fényes felület alkalmas a gravírozások és domborművel fogadására. A padló színezett világosszürke beton elemekből áll, mely elemek között beépített világítás kap helyet.

Alkotók: CSA Építésziroda (Bécs, Ausztria)
Alexander Smaga - tervező, projektvezető
Gilles Chardayre, - társtervező, projektvezető
Zygmund Brachmanski- szobrász
Hannah Luegmeyer - látványtervező
Ursual Wieser, tájépítész konzulens, AEP Topolis
Izabela Auner-Kargól

Forrás:
http://www.bustler.net/

Burián Gergő

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások