hír

12,1%-kal több épület, főleg ipari épületek – jelenti a KSH


Csépé | 2013.12.17
A magasépítés is beindulni látszik, bár az új szerződések volumene 30 százalékkal esett, amit az egészségügyi épületekre kötött szerződések miatti magas bázissal magyaráz a hivatal. A szerződésállomány 7,3 százalékkal nőtt.

A KSH közleménye:
2013 októberében – folytatva a korábbi hónapokban tapasztalt növekedést – az építőipar termelése mind a kiigazítatlan, mind a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint 10,7%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építése 12,1, az egyéb építményeké 9,5%- kal volt magasabb a 2012. októberinél.
Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a termelés 0,8%-kal alacsonyabb volt az előző havinál. Az év első tíz hónapjában 8,3%-kal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva.
Az építményfőcsoportok közül az épületek építése 12,1%-kal emelkedett. Az alacsony bázis mellett a növekedés ebben a hónapban is elsősorban ipari épületek építéséből adódott. Az egyéb építmények építése 9,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A növekedés a vasút- és útépítési munkáknak, illetve kisebb mértékben közműfejlesztéseknek köszönhető. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 2,3%-kal, az egyéb építményeké 0,5%-kal maradt el a szeptemberitől.
Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – októberben 28,8%-kal magasabb volt az egy évvel korábbi, rendkívül alacsony bázisnál. Az egyéb építmények ágazat termelés e 13,2%-kal emelkedett. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése csak kismértékben, 1,0%-kal nőtt 2012 azonos időszakához képest.
A 2013 októberében kötött új szerződések volumene 10,4%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül a két építményfőcsoport ellentétesen alakult. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 30,0%-kal maradt el az egy évvel korábbi, az egészségügyi épületekre kötött szerződések miatti magas bázistól. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene ezzel szemben jelentősen, 39,5%-kal emelkedett. A növekedés a gyorsforgalmi úthálózat-, illetve elkerülőutak építésére, valamint közműfejlesztésre kötött néhány nagy értékű szerződéssel magyarázható.
Az építőipari vállalkozások 2013. október végi szerződésállományának volumene 36,6%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 7,3, az egyéb építményeké 49,0%-kal magasabb volt, mint 2012 októberében.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások