hír pályázat díj tervek cikk Arkitema dán Dánia erőd Hammershus terv tervpályázat vár

Tervpályázati figyelő: Hammershus új látogatóközpontját a dán Arkitema építésziroda tervezheti

A XIII. századi vár új látogatói központtal bővül.


Gerzson21 | 2013.12.18
A pályázat első körében 53 beérkezett pályaműből a zsűri 6 építészirodát választott ki, hogy továbbtervezze munkáját. A második körbe jutott a Vandkunsten, KHR, Julien De Smedt, Cubo és Entasis építésziroda, melyek közül az Arkitema tervét találták a legjobbnak.

Hammershus Észak-Európa legnagyobb középkori erődje, mely Dánia északi részén, Bornholm közelében található. Egyes elképzelések szerint a XIII. században épített vár kezdetben Lund Püspök központjaként működött, más vélekedések szerint az erőd királyi rezidenciaként működött a kezdetektől. Elhelyezkedése és magassága miatt is a várból kitűnő kilátás nyílik a Bornholm körüli partszakaszra és a tengerre.

A zsűri értékelés szerint a nyertes pályamű „kellő tisztelettel viszonyul a középkori műemlékhez és a környezethet is” egy olyan „rejtett látogató központ, ami magas építészeti minőséggel rendelkezik”. A központ éves látogatószámát 500.000 főre becsülik a jövőben, a költségvetés teljes kerete 8,2 millió dollár (1,8 milliárd Forint).

Pour Schülein, Arkitema vezető építésze szerint tervük alárendeli magát a természetnek és hagyja, hogy a vár maradjon továbbra is a fő látványosság. A tervezés kezdetekor alaposan megvizsgálták a környezetet és a látogatói központnak olyan helyet választottak, ahonnan kiteljesedhet a vár látványa. Ennek az elvnek ellentétesen a várból a központ teljesen a domboldalba illeszkedik. Az új épület teteje követi az eredeti terepviszonyokat és egyben kilátó platformként is működik. Alapvető volt a tervezők számára, hogy olyan épületet hozzanak létre, mely méltó a hely szelleméhez és az érdeklődök számára látogathatóvá teszi a középkori műemléket az év teljes hosszában.

A látogatói központnál használt anyagok (beton és fa deszka burkolat) a környékről beszerezhetőek. Az elképzelések szerint a beton adalékanyaga az épület volumene miatt szükséges kibányászott sziklákból kerülne ki, ezzel is erősítve a történelmi helyszín szellemét. Az épület alaprajzi elrendezésében a szerviz funkciók a szikla felé kerültek, míg a völgy fele nagy üvegfelületek biztosítanak szabad kilátás a vár fele.

Forrás:
http://www.archdaily.com/

Burián Gergő

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások