hír cikk Kína luxusvilla Peking pekingi toronyház sziklakert

Lebontották a toronyházra épült 29 milliós luxusvillát


donkanyar | 2013.12.27
Már csak a romjai vannak meg annak az kertes, úszómedencés villának, amelyet kínai tulajdonosa egy pekingi toronyház tetejére épített: a bontásból származó hulladékok eltakarítása azonban még hónapokig fog tartani.

A Beijing Youth Daily című lap szerint ötven munkás dolgozik azon, hogy a 26 emeletes épület tetejéről eltüntesse a villa tartószerkezetét. A munkálatok lassan folynak, mivel az építési vállalkozók attól tartanak, hogy az épület tetejét ostromló erős szelek esetleg elfújják a bontásból származó hulladékot. A munkások csak este fél 11 után szállíthatják el a szemetet, amikor a liftet már nem használják olyan sűrűn.

A villa tulajdonosa, Csang Pi-csing, a hagyományos orvoslásban jeles vagyonos orvos korábban tizenöt napot kapott arra, hogy lebontsa az illegálisan emelt, 800 négyzetméter alapterületű építményt. Hat évvel ezelőtt Csang 800 ezer jüant (28,8 millió forint) költött a sziklakertes, élő zöld növényzettel díszített komplexum felépítésére – írta a hongkongi South China Morning Post című lap online kiadása.

A városrendezési hivatal szerint a tulajdonos együttműködő, és a bontásból származó hulladék felét már eltakarították a szerv legutóbbi látogatása óta. A munkálatok azonban csak a kínai újévi szünnapok után, februárban fejeződnek be, mivel a munkások nem dolgoznak az ünnepnapokon.

A munkálatok végeztével a hivatal összehasonlítja a letakarított területet a toronyház eredeti terveivel, hogy lássa, sikerült-e helyreállítani az épület eredeti formáját. A lapnak nyilatkozva Csang azt mondta, nagy "szívfájdalmat" okoz neki, hogy kreatív műve semmivé foszlott, és állítása szerint retteg visszamenni Pekingbe, hogy megnézze a romokat.

Az építmény Peking északnyugati kerületének egyik toronyházát ékesítette, mígnem valaki fényképeket töltött fel róla a világhálóra. Aktivisták azonnal bírálni is kezdték az egyébként látványos és láthatóan gondos kézzel felépített komplexumot.

A kínai és a nemzetközi sajtóban nyomban szót kaptak a zsörtölődő lakók, a beázásokra, gázszivárgásra és zajra panaszkodó szomszédok, ami után a hivatal sem tehette meg, hogy szó nélkül hagyja a dolgot.

forrás: MTI

www.scmp.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások