sebesp | 2014.01.09
Tizenöt éves álom valósult meg Marbella szigetén, amikor elkészült a tetőteraszából konzolosan kinyúló medencés lakóház, így biztosítva a szomszédok feje fölött kilátást tulajdonosainak.

A spanyol szigeten felépült Jellyfish House tervezését még a múlt évezredben, 1998-ban kezdte a Wiel Arets Architects holland építésziroda, de a kivitelezés csak 2013 telén fejeződött be. Bár a hosszú vajúdás oka nem ismert, tény, hogy az épület legkarakteresebb eleme, a 60 tonnás, kilenc méteres kiüléssel a bejárat melletti terasz fölé nyúló üvegpadlós, feszített víztükrös medence nem mindennapi szerkezeti bravúr. A szokatlan megoldást a szomszéd épületek kilátást takaró elhelyezkedésével indokolják, mivel csak így lehetett zavartalan panorámát biztosítani a távoli Sierra Blanca hegyvonulat felé. Igaz, a látvány élvezetéhez az üvegpadlós medencébe kell csobbanni, melyben hűsölők mozgását így az alatta elhelyezkedő kis teraszról figyelemmel lehet kísérni. A tetőteraszon pihenők kényelmét a konyhából odavezető étellift teszi teljessé.

Két közlekedési útvonal mentén szerveződnek a ház helyiségei, melyek közül az egyik, a meredek „gyors” lépcső a kertből egyenesen a tetőre vezet, míg a laposabb „lassú” útirány az épület teljes hosszában végig nyújtózik. A 650 négyzetméteres ház öt hálószobát tartalmaz. Tartószerkezete vasbeton, melybe süllyesztve rejtették el az audioberendezéseket és a világítást is. Üvegfelületei nagyrészt nyithatóak, így megfelelő időjárás esetén – ami a Földközi tengeren nem túl ritka – számos helyiség mérete megkettőzhető.

Forrás>>

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások