hír cikk Chhatrapati építészet India Mumbai reptér

Kiűzték a szegényeket! - nyomornegyedre épült a csillogó repülőtér


donkanyar | 2014.01.12
Átadták Mumbai nemzetközi repülőterének új terminálját: a Chhatrapati Shivaji Nemzetközi Repülőtér új terminálját(T2) egyébként már évekkel ezelőtt 2010-ben meg kellett volna nyitni, de erre csak a napokban került sort.

Az évi több mint 24 millió utast fogadó légikikötő bővítéséhez elengedhetetlen új, négyemeletes épület mintegy kétmilliárd dollárból (kb. 426 milliárd forintból) valósult meg. Az átadás egyébként nem csak több mint két évet csúszott, de ráadásul 25 százalékkal többe került a projekt, mint amire eredetileg számítottak. A pénteken átadott, új terminál területén 188 check-in pult, 47 mozgólépcső, 73 lift, több mint 1000 lótuszvirág alakú csillár, egy 5000 férőhelyes parkoló és egy 21 000 négyzetméteres bevásárlóközpont kapott helyet. A terminál legizgalmasabb része az a 3,2 kilométeres fal, ahol tradicionális indiai ajtókat, szobrokat és más műalkotásokat – összesen mintegy 7000 kiállítási tárgyat – lehet megnézni.


Az új terminál épületéhez, és a futópályákhoz szükséges mintegy 300 hektáros területen egy több mint 75 ezer fős nyomornegyed húzódott. A munkálatokhoz egy rendőrörsöt, és több mint 100 épületet kellett elbontani a Livemint.com információi szerint. Az egykori lakosok kártérítést és új otthont követelnek.


forrás: MTI

fotók: MTI/AP/Radzsanis Kakade és Bloomberg / Europress / Getty

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások