sebesp | 2014. február 3.
     
Nem lesz szó a 2226-os gázárakról, de az osztrák kisvárosban felépült irodaház mindenkori használóit ez nem is igazán fogja érdekelni, mivel a 2226 elnevezésű épületben semmilyen fűtő vagy szellőző berendezést sem szereltek fel, mégis kellemes a klíma odabent.

Az osztrák Baumschlager Eberle iroda több évtizedes gyakorlattal rendelkezik az energiatakarékos épületek tervezésében. A Lustenauban nemrég elkészült irodaépület tervezése során korábbi tapasztalataikat összegezve egy radikális megoldást választottak, melynek lényege, hogy úgy érjék el az energiahatékonyság magas szintjét, hogy közben a megfelelő belső komfort megtartásához a lehető legkevesebb technikát vigyék be az épületbe.

A megoldás kulcsát a rendkívül vastag téglafalakban vélik felfedezni. Két 36 centiméter vastag tégla falazóblokk alkotja a külső falakat, melyek közöl a belső egyúttal a teherhordást is elvégzi, míg a külső réteg nagyobb hőszigetelő értékével jeleskedik. Az összesen 75 cm vastag falak kiváló hőszigetelő képességük, egyben hőtároló kapacitásuk révén a benntartózkodok és az általuk használt berendezések által termelt hőt képesek télen olyan mértékig az épületben tartani, hogy fűtő berendezésre nincs is szükség. A low-tech irodaház egyetlen technikai berendezése az ablakokba szerelt, érzékelőkkel felszerelt automatikusan nyitódó-záródó szellőzőnyílás, mely télen csak a széndioxid szintjének alacsonyan tartásáról gondoskodik, nyáron pedig éjszaka friss hűvös levegőt enged az épület belsejébe.

Az épület elnevezése „2226” az épületben télen-nyáron 22-26 fok közötti hőmérsékletre utal, mely a „géptelen” megoldás eredményeként nemcsak kedvező beruházási költséggel, de alacsony karbantartási igénnyel is párosul, a mélybe nyomott rezsidíjakról már nem is beszélve.

Forrás: www.bdonline.co.uk

A szerző legújabb cikkei:
Kifordított akvárium: Megnyílt a Snøhetta iroda víz alatti étterme
Lanovkával a Siratófalhoz? – nem mindenkinek tetszik az ötlet + videó
Az improvizatív család háza
Stairway to Heaven Manhattanben + videó
Depresszió ellen tilos a tánc
Ilyen lesz a Blaha Lujza tér a felújítás után
Madárfészek embereknek és műalkotásoknak
A diósgyőri lett a tavalyi év stadionja
Farakás-kápolna bicikliseknek John Pawsontól
Arata Isozaki Pritzker-díjas
Budapesti projektjével Sheila O’Donnell 2019 legjobb női építésze
Ötzi, a jégember új otthonba költözik
A Mecanoo "kultúrkígyója" Sencsen új ikonja + videóKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 116 (62 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások