hír rendezvény képzés

Új lehetőségek az építőipari tartozások megelőzésére, behajtására!


B-y | 2014.02.10
A 2014. március 15-én hatályba lépő új Polgári törvénykönyv a vállalkozói szerződéseket is érinti, aminek az építőipari tartozások kezelése, megelőzése szempontjából is jelentősége lehet. Ezzel is foglalkozik március 12-i építési jogi konferenciánk, melynek előadás-témáit most részletesen ismertetjük.

Milyen szerződéses biztosítékokkal védhetjük ki, hogy ne fizessék ki a jogos számláinkat? Hogyan kerülhetjük el a nem fizető megbízókat? Mit tehetünk, ha „el akar tűnni" az adós? Milyen lehetőségeink vannak, ha felszámolják a nem fizető megbízónkat? Ezekben – és ezekhez hasonló – kérdésekben nyújtanak kézzelfogható segítséget, gyakorlati tanácsokat a konferencia előadói.

Helyszín: Fuga Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

Időpont: 2014. március 12. szerda, 13.00-18.00 óráig

Részvételi díj:

16 000 Ft + áfa (20 320 Ft), ami negyed éves Építésijog.hu Figyelő előfizetést is tartalmaz

Kedvezményes részvételi díjak:

7 000 Ft + áfa (8 890 Ft) az egy éves Építésijog.hu Figyelő előfizetéssel rendelkezők számára,

29 000 Ft + áfa (36 830 Ft) az egy éves Építésijog.hu Figyelő előfizetést a kedvezményes részvételi díjjal együtt befizetők számára

(Az Építésijog.hu Figyelő előfizetéséről itt található részletes információ >> http://epitesijog.hu/elofizetes )


Építészkamarai akkreditáció: MÉK 1,5 pont (2014/20)


JELENTKEZÉSI LEHETŐSÉG >>



RÉSZLETES PROGRAM, az előadások témájának ismertetésével:

13.00–13.10 Bevezető

13.10–13.40 dr. Jámbor Attila ügyvéd, egyetemi oktató:
Megfelelő szerződés a kockázatok csökkentése érdekében

A jelenlegi jogszabályi környezetben megvannak azok a megfelelő jogi megoldások, amelyekkel hatékonyan lehet csökkenteni annak a kockázatát, hogy ne fizessék ki a munkát. Az előadás külön foglalkozik a fővállalkozói, az alvállalkozói és a tervezői szerződésekben alkalmazható rendelkezésekkel, illetve a 2014. március 15-étől hatályba lépő új Ptk. következtében a vállalkozási szerződéseknél jelentkező változásokkal.

13.40–14.10 Pertics Richárd céginformációs vezető, Opten Kft.:
Ki a szerződéses partnerem?
Milyen óvintézkedéseket tehetünk meg annak érdekében, hogy megbízható, és ténylegesen létező céggel kössünk szerződést? Milyen ingyenesen elérhető, hiteles forrásokból tudunk tájékozódni, és némi anyagi ráfordítás mellett hogyan tudjuk a partnerünket folyamatosan ellenőrizni? Milyen események mellett kezdjünk el aggódni azért, hogy nem fogjuk megkapni a pénzünket?

14.10–14.40 dr. Kapa Mátyás ügyvéd, egyetemi adjunktus (ELTE):
Nem menekül az adós!
A jelenlegi jogszabályi környezetben rendkívül szűk körben, de van lehetőség arra, hogy a cég tartozásait a tulajdonossal vagy az ügyvezetővel szemben is lehessen érvényesíteni, illetve a korábbi tulajdonosok sem tudnak minden esetben azzal kibújni a tartozás alól, hogy eladták a céget. A követeléskezelésre szakosodott ügyvéd a jogosultak számára mentsvárat jelentő lehetőségeket mutatja be, kitekintést adva a 2014. március 15-étől hatályba lépő új Ptk. által bevezetendő változásokra is.

14.40–15.10 dr. Gaál Péter szakmai igazgató, felszámolási jogász (Standard Felszámoló Kft.):
Mit tehetünk egy a felszámolási eljárásban?
Amikor az megrendelő vagy a fővállalkozó felszámolás alá kerül, a jogosult már szinte biztos lehet abban, hogy a pénzéhez nem fog hozzájutni, hiszen a felszámolási eljárásokban rendkívül alacsony a bejelentett követelések megtérülésének aránya. A felszámolásokkal foglalkozó jogász azokat a lehetőségeket emeli ki az előadásában, hogy milyen jogokat, eszközöket érdemes ahhoz a vállalkozónak igénybe vennie, hogy a követelése minél nagyobb eséllyel térüljön meg.

15.10–15.30 Kávészünet

15.30–16.15 BKIK (az előadó személye egyeztetés alatt)
Új kamarai lehetőségek a tartozások érvényesítésére: Teljesítésigazolási Szakértői Szerv, nemfizetés eljárás
A kamara képviselője el tudja mondani, hogy melyek a TSzSz bevezetésének első tapasztalatai, kinek, milyen esetekben tudja ajánlani ezt a lehetőséget. A nemfizetési eljárás és az ehhez kapcsolódó jogorvoslati rendszert is minden építésügyi szereplőnek érdemes ismernie.

16.15–16.45 dr. Szathmáry Sándor tanácsos (NAV Központi Hivatala Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály, Áfa Osztály)
Fordított adózás az építőipar területén. Számlázási problémák
A fordított adózás még mindig számos kérdést vet fel az építőipar területén. Hogyan és mikor kell kiállítani ahhoz a számlát, hogy az megfelelő legyen. Az előadó a gyakorlatban jellemzően előforduló jogesetek segítségével ad iránymutatás arra, hogy az építési tevékenységek során mikor kell fordított adózást alkalmazni. Megtudhatjuk azt is, hogy milyen következménye van az általános forgalmi adózás területén, ha egy helyes számlát nem fogad be valaki, illetve mi történik akkor, ha a szerződő partnernek fel van függesztve az adószáma.

16.45–17.15 Éliás Ádám a VÉSZ elnöke
Hogyan tud segíteni egy civil szervezet a követelések érvényesítésében? A VÉSZ működésének eddigi tapasztalatai
A VÉSZ egy civil szervezet, amely igyekszik a jogszerűség határait át nem lépve, de az igazságszolgáltatási rendszeren kívüli eszközökkel segíteni azoknak a fő- és alvállalkozóknak, akiket megkárosítottak. A VÉSZ működésének tapasztalatai alapján meg tudja határozni, hogy milyen eszközök lehetnek hatékonyak, és milyen jellegű összefogásra lenne szükség ahhoz a kivitelezői oldalon, hogy a helyzet megváltozzon.

17.15–17.30 dr. Jámbor Attila ügyvéd, egyetemi oktató
Mit tehetünk a helyzet javítása érdekében, a körbetartozások (lánctartozások) csökkentéséért?
A konferencián elhangzottak figyelembe vétele mellett összefoglalni, hogy milyen jogszabálymódosítások, milyen szemléletmódosítások szükségesek ahhoz, hogy az építőiparban kialakult fizetési morálban kedvező változás álljon be, és a vállalkozók kisebb kockázatoknak legyenek kitéve.

17.30-tól Kérdések, válaszok


JELENTKEZÉS A KONFERENCIÁRA >>
 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások