pályázat

Újra Trimo Urban Crash

A diákpályázat, ahol a győztes tervet megépítik


Csépé | 2010.11.13
A harmadik nemzetközi verseny, a Trimo Urban Crash kihívás az építészetet és tervezést tanuló diákok számára, amelynek során a világ minden részéről érkezők 2011. január 31-éig olyan megoldást készítenek el, amely elsődleges városi elrendezésként szerepel a szlovén fővárosban, a ljubljani Fužine lakónegyedben.

 A benyújtott megoldásokat építészettel és tervezéssel foglalkozó egyetemi tanárokból, (gyakorló) építészekből, a korábbi nyertes pályaművek létrehozóiból, a Trimo és a ljublanai városi tanács képviselőjéből álló nemzetközi zsűri értékeli majd. A Trimo Urban Crash weboldalán a verseny első három hetében 200 %-al nőtt a regisztrációk száma, az előző verseny hasonló időszakával összehasonlítva.

 

Miloš Florijančič, a verseny elnöke, a szlovéniai Ljubljana Építészeti Karának egyetemi professzora:

A diákok gondolkodásmódjának mutasson túl a puszta tárgyi és funkcionalitási szempontokon, összpontosítson az épület Fužine kerületében érvényes jelentésére és szimbolikájára. A Ljubljanica folyó közelében helyezkedik el, amely a Fužine-t a városközponttal összekötő víz útját képviseli.

A közelben fekszik Fužine vára is – egy régi udvarház, amely a Szlovén Építészeti Múzeumnak is otthont ad, s amellyel pont szemben helyezkednek el a korábbi várpark megmaradt részei.

Másrészről ez a negyed kulturális szempontból sokszínű és nyitott gondolkodású lakosságú külvárosnak számít. Így számos csatlakozási lehetőség adódik a nyertes pályamunka szintézisére. Én pedig már alig várom ezeket."

 

Vedran Mimica, zsűritag, a hollandiai Berlage Intézet igazgatója Rotterdamban:

A világ építészeti oktatásában ma két főbb téves irányzat tapasztalható. Az egyik az „persze-izmus”, a másik a „naivitás”. Ezért azt kérem a diákoktól, hogy ne mondják el nekünk azt, amit már tudunk, és semmiképpen se legyenek naivak. ”

 

A nyertes projektet a nemzetközi zsűri két körben végzett értékeléssel választja ki, amely a végső szavazással zárul, amelyen már a közönség is jelen lehet; a kihirdetést 2011. április végén tartják.

A projekt megépítésére 2011 őszén kerül sor. Az épület hivatalos megnyitóján a döntősök találkoznak a zsűri tagjaival, és részt vehetnek a Ljubljanában tartott építészeti tárgyú megbeszéléseken. A Trimo megépíti a nyertes pályamunkát Ljubljanában, a győztes pályázó ezen felül ösztöndíjat is nyer a híres Londonban székelő Építészeti Iskolába – Építészeti Társulás (Architectural Association, AA) is, míg a döntősök részt vehetnek a szlovéniai építészeti tárgyú megbeszéléseken is.

 

 

A nemzetközi Trimo Urban Crash verseny kiváló kommunikációs csatornát jelent a hallgatóknak és az egyetemeknek, így hatékonyabban alakíthatnak ki kapcsolatokat, tudáscserére valamint a különböző építészeti megközelítések összehasonlítására nyílik lehetőségük. A Trimo Urban Crash olyan verseny, amely a városi környezet kreatív módon történő újragondolását ösztönzi, ennek részeként fejlett technológiákat és a Trimo által gyártott építőanyagokat alkalmaz.

 

Rendkívül fontos tapasztalatot képvisel a megvalósítás lehetőségével rendelkező projekt megalkotása is. A Trimo törekszik a tudományos körökkel fenntartott kapcsolatok és együttműködés bővítésére, az Építészeti Karok tanmenetének változatosabbá tételére, illetve különböző területeken az elmélet, a gyakorlat, és a gazdaságosság közötti konstruktív együttműködés megteremtésére. Figyelembe véve a Trimo hagyományosan erős kutatás-fejlesztési osztályát, valamint a szakmai szempontokat középpontba helyező megközelítést a Trimo Urban Crash egyike a számos innovatív kezdeményezésnek.

 

Az előző 2008/2009 verseny során a világ 17 országából csaknem 150 projektet nyújtottak be a Trimohoz. A győztes pályaművet lengyel diákok készítették, amely városi szobrászati jelleget mutató kulturális színpad volt.

 

 

 

A versennyel kapcsolatban további információért, kérjük, látogasson el a www.trimo-urbancrash.com weboldalra.

További információért, kérjük, vegye fel a kapcsolatot Csillár Péter a Trimo Magyarország Kereskedelmi Képviselet Vezetőjével,email:peter.csillar@trimo.hu ,Tel: +36- 30 619-5918

 

 

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások