Födelmesi Tamás | 2014.02.18
Újrahasznosított anyagokból épült fel egy családi ház Chilében, amelyhez még egy ipari csarnok vasbeton keretlábait is felhasználták.

Az épület Chilében, a Colina-völgyben helyezkedik el, a terület számos természeti kinccsel bővelkedik, hegyek, völgyek, nyílt tisztások az erdők közt.

A tervező hosszú időn át tanulmányozta a vidéken felépült istállókat, tradicionális épületeket, ipari csarnokokat, ólakat, mert egy olyan házat szeretett volna tervezni, amely a kortárs szemléletmóddal ötvözi a terület hagyományait.

A megrendelők elvárása az volt, hogy a lehető legkevesebb új anyag felhasználásával épüljön fel az épület. Nagyon könnyű felismerni, hogy az épület homlokzatán is markánsan megjelenő vasbeton keretláb egy régi csarnok keretlábának az újrahasznosított, megerősített változata, ezek adják az épület tartószerkezetét is.

A tervező a környékről válogatott bontott anyagokat, így a szállítást is könnyen meglehetett oldani, és a környezetben már megszokott, és használt anyagokból épült a ház.

Az ipari csarnok hatása nagyon erősen érvényesül az épületen, mivel nem csak kívül jelenik meg a keretláb, de a belső térben is: a kétszintes nappali felett elhelyezkedő és végigfutó galéria is egy csarnokra emlékeztet, már a megjelenésével is.

Belső térképzésében egyszerű az épület, egy hosszanti tengelyre vannak felfűzve a közlekedő funkciók, majd abból bontakozik ki a nappali, konyha, terasz együttes, mint egy ipari csarnok fejépületéből a gyártócsarnok.


Tervező irda: OPA / Felipe del Río, Federico Campino
Elhelyezkedés: Colina, Chile
Tervezés éve: 2009

Forrás + képek: http://www.archdaily.com/

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások