hír Émi Kolontár

Az ÉMI önkéntesei az iszapkatasztrófa területén


Csépé | 2010.11.16
Az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. (ÉMI) munkatársai közel egy héten át önkéntesként dolgoztak a megsérült házak állapotfelmérésén az iszapkatasztrófa sújtotta Kolontáron és Devecserben. A felmérés eredménye alapján javaslat készült az épületek további sorsáról.

Az október 4-én, hétfőn bekövetkezett katasztrófa után Dr. Kovács Károly, az ÉMI Központi laboratóriumának, a Tűzvédelmi- és Nukleáris létesítmények divíziójának vezetője, Dr. Szaló Péterrel, a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkárával vasárnap folytatott konzultációja után, az ÉMI Budapesti- és Dunántúli Regionális Központjainak, veszprémi, győri és pécsi dolgozóinak részvételével már másnap megkezdték a sérült házak felmérését. Közel egy héten át – párhuzamosan a kármentesítéssel és a védőgátak építésével – naponta 6-11 szakember, a Mechanikai-, a Vegyészeti- és a Nukleáris osztály munkatársai dolgoztak a térségben.

A munka a következő módszerrel zajlott:
A Kolontáron folytatott szemle alapján kialakították azt a négy kategóriát tartalmazó osztályozási rendszert, amelybe a második szemle alkalmával a sérült házakat sorolták. E kategóriák a megtartandó (ahol a pince vagy a lakótér nem szennyezett, csak a ház homlokzata), a helyreállítható (ahol a lakótér kis mértékben szennyezett), a továbbvizsgálandó (ahol első körben a döntést nem lehetett meghozni, mert pl. a pincében állt a vörösiszap), és az elbontandó volt.
Tekintettel arra, hogy a kármentesítést, a helyreállítást és az újjáépítést célszerű egyidőben megoldani, ezért a továbbvizsgálandó kategóriába került épületeket a harmadik körben a másik három kategóriába kellett sorolni. Így ezek a házak zömmel a bontandók közék kerültek.
Ennek két oka volt. Egyrészt a néhány év múlva észlelt hibák okainak bizonyítása nehézkes lehet, nevezetesen, hogy az adott hiba az iszappal való elöntésből adódhat-e. A másik rendkívül fontos ok, hogy ezek a házak zömmel napokig-hetekig valamilyen mértékig a szennyeződés fogságában voltak, a falak beszívhatták az iszapot, károsíthatták akár az épület tartószerkezeteit, és nem lehet pontosan tudni, hogy a takarítás után ezek az otthonok mennyire biztosítanak lakóinak biztonságos, egészséges környezetet.

Az ÉMI munkatársai által a Belügyminisztérium számára készített szakértői anyag  397 ház szemléjének eredményét tartalmazta, amelyből 310 Devecserben, 55 db Kolontáron, a többi Somlóvásárhelyen  található.
Mivel Kolontáron nagyobb volt a kiömlő veszélyes anyag sodrásának energiája, viszont Devecserben jóval több házat érintve súlyosabb károkat okozott, ezért a felmérő munka eredményeként Devecserben a megvizsgált 310 házból 275-öt az elbontandó kategóriába kellett sorolni. Ez a szám a szakértői testület értékelése alapján még változhat.
Az ÉMI-ben azonban ma is tart a szakértői munka. A BM felkérésére az Intézet jelenleg mérlegeli azokat a vizsgálati lehetőségeket, amelyek elvégezhetőek, és amelyek a szennyezett, de valamilyen okból mégis megmaradó épületszerkezetek várható romlási folyamatainak reális felmérését teszik lehetővé.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások