Rajki Diána | 2014.02.21
Falusi turizmus, egészséges táplálkozás, jóga, kirándulás a festői környezetben. A szó szoros értelmében a Börzsöny lábánál épülő kis panzió működése középpontjában az egészséges életmód áll, a tervezés pedig a tömegalkotás mellett a természetes anyagok használatával illeszkedett mindehhez.

A Börzsönynek az épülettől néhány lépésre a földből kiszakadó meredek oldala, a mellette csordogáló patak és annak túloldalán a keskeny nyomtávú vasúti pálya teremt valóban idilli környezetet a 12 szobás panziónak. A már néhány hónapja a vendégeket fogadó, a falusi turizmust, egészséges életmódot előtérbe helyező kis intézmény tulajdonosa pontos szakmai programmal érkezett a tervezőhöz. Ennek alapján gyorsan alakult ki egyetértés a megrendelő és tervező között az alaprajzi elrendezés, tömegalkotás és felhasznált anyagok tekintetében is.

A funkcióhoz és környezethez illeszkedés, mint kiindulási pont kézenfekvő volt. Az épület méretét látványra csökkenteni hivatott tördelt tömegelrendezés, túlnyúló ereszek, tagolt tető volt az elképzelés, és persze az ehhez alkalmazkodó anyagok használata a cél.

“Az erdei környezetben a természetes anyagok használata nem volt kérdés, jóllehet az anyagi lehetőségek miatt néha kompromisszumot kellett kötni, de ez nem ment az eredeti elképzelés rovására.” – mondta a tervező, Tasch Péter, aki hozzátette, hogy néhol tanulsággal is járt egy-egy ilyen döntés. – “Szintén a környezet ihlette és ugyan ez nem fogalmazódott meg követendő elvként, de már kezdettől fogva talán az angolszász stílushoz közel álló épület sziluettje rajzolódott ki, amely szintén meghatározza az anyaghasználatot.”

A falburkolatként választott klinker téglához és a fa nyílászárókhoz a tervező a természetes pala látványához hasonló megjelenésű, modern szálcement alapanyagú, kettősfedéssel rakható középszürke Eternit síkpalát javasolt. Az 530 m2-nyi, változó hajlásszögekkel tagolt tető túlnyúló ereszei a fa mintázatát idéző, szintén szálcement alapanyagú Cedral burkolatot kaptak.
“A pala színének meghatározása mellett hamarosan a mindig szűkös költségvetés betartása került szóba a tető kapcsán is. Az eredetileg elképzelt kettősfedés helyett, az egyszeres, ún. svájcifedés nagyjából 30 % megtakarítást tett lehetővé és a 30 év garancia is meggyőző érv volt a megrendelő számára. Ezzel maradhatott a 32x60 cm, nagyformátumú pala használata.

Bár némileg más, de szép fedési kép alakult ki azzal, hogy az egyszeres fedési mód a lineáris sorok helyett, a rögzítés és a vízelvezetés miatt, ferde sorokat formáz. Ezt még szebbé tette volna, ha ennél a szimmetrikus épületnél a szimmetria tengely felé futó sorokat képeztünk volna, mivel a lapokat lehet jobbra és balra is dönteni.” – tette hozzá az építés folyamatában is, a távolság ellenére résztvevő szakember.

Az Eternit síkpaláról és a svájci fedésről további információ a www.eternit.hu oldalon olvasható.

(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások