hír cikk Atulya Bingham könyzettudatos épült öko-ház törökország

Ilyen egy 1 millió 125 ezer forintos környezettudatos ház


donkanyar | 2014.02.26
Két éve még egy sátorban élt az a török semmi közepén Atulya Bingham, aki megelégelve a víz és áram nélküli életet úgy döntött, ő bizony környezetbarát házat épít magának. A sárból készült földrengésbiztos házikóra mindössze 1 millió 125 ezer forintot költött, s már kibírt egy 6,1 földrengést.

Atulya Bingham hetekig egy sátorban élt a török hegyvidéken, de mivel jött a hideg, így lépnie kellett. Így jött létre az az 5000 dolláros (kb. 1 125 000 forint) környezettudatos otthon, amit mindössze hat hét alatt húzott fel: Atulya azt állítja, hogy mielőtt belevágott az építkezésbe azt sem tudta, hogy mi az gerenda.

A török hegyvidéken egy kavicsos alapú 3 méter sugarú kör képezi a házikó alapját, no meg a sár, amit műanyag zsákokba töltenek, és kombinált szögesdrótokkal rögzítenek. Az earthbag-háznak nevezett építményt magyarul homokzsák- vagy földzsák-háznak lehet fordítani.A technológia lényege abban áll, hogy különféle anyagokkal, például homokkal vagy földdel megtöltött zsákokat kell egymásra halmozni. Ezeket a zsákokat olyan szorosan kell egymáshoz illeszteni, hogy azok szilárd szerkezetet alkossanak. Atulya háza is ennek a technikának köszönhetően állta ki a földrengést, de szerinte a kavicsos alap és a kör alaprajz is segített abban, hogy tényleg földrengésbiztos struktúrával rendelkezzen a háza. Erre bionyíték, hogy a kunyhója már túlélt egy 6,1 erősségű földrengést, és elmondása szerint otthona pontosan ugyanolyan állapotban volt a természeti katasztrófa után, mint előtte. Ezek mellett persze a háznak nagy előnye még, hogy falai nagyon jól megtartják a hőt. (Ezzel a technológiával épített házaknál bebizonyosodott, hogy sokkal hosszabb ideig képesek megtartani a hideget vagy a meleget, mint például a szalmabálás technológiával épült házaknál - írja a honlapja.)

Ahogy fent is írtuk maga a házikó megépítése mindössze hat hetet vett igénybe, annak vakolása illetve belső falainak díszítése viszont még két hónapig tartott. Atulya elmondása szerint ugyanis a számos probléma felmerült a vakolásnál: a túl sok illetve a túl kevés anyag repedéseket okozott a falon ezért húzódott el a munka.

A kunyhója eredetileg iráni találmány: Nader Khalili a NASA felkérésére fejlesztette ki ezt a házépítési módszert, s állítólag így a Holdon vagy a Marson is kialakíthatók lennének emberi települések.

Akik Atulya Bingham házát le akarják utánozni, azok a honlapján lépésről lépésre megnézhetik, hogyan kell megépíteni egy ilyen épületet.

Atulya Bingham honlapja

további forrás: www.delhir.info

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások