hír díj Budapest nagydíj díjazottak MIPIM 2014 ingatlanpiaci esemény

Épületcsodák a világ legnagyobb ingatlanpiaci eseményén (MIPIM 2014)

Bekerült a top tízbe Budapest, és a fDi Magazin nagydíját is elnyerte!


Java | 2014.03.17
25 éve a világ legjelesebb ingatlanpiaci eseménye a MIPIM (Marché International des Professionnels de l'Immobilier), mely Cannes-ban évről évre referenciapontként és piaci indikátorként szolgál az iparág számára. Az esemény fénypontja a MIPIM Awards díjátadás ceremóniája, amelyen a világ legkiválóbb ingatlanprojektjeit értékelik.

MIPIM kiállítás népszerűségét fémjelzi idén az a 2000 kiállító, akik a világ 80 országából érkeztek. Az ingatlanszektor legbefolyásosabb szereplői találkoztak itt az Oscar-díjátadónak is helyet adó Palais des Festivals-ban, és a pálmafás Croisette-n. Idén 20 ezer látogató és csaknem 4300 befektető jött el erre az ingatlanmustrára, köztük ingatlanfejlesztőkkel, iparági szakértőkkel, finanszírozókkal, gazdasági és politikai döntéshozókkal, urbanistákkal és ingatlanügynökökkel találkozhattak az érdeklődők.

Bár a kiállítók számát illetően az európai cégek domináltak, de a sokszínűségre jellemzően találkoztak a helyszínen Katari, Kuvaiti, Nairobi-i és Sao Paulo-i projektekkel is. A következő évtized meghatározó trendje; a lakóingatlan-portfólióknál a zéro-kibocsátású befektetési termékek.

Budapest a listák élén

Bár kiállítóként nem volt olyan erős a jelenlétünk a vásáron, egy nagyon rangos elismerésben nekünk is részünk volt. A Financial Times csoporthoz tartozó fDi Magazin legfrissebb rangsorán parádés helyeket szereztünk. Az fDi Magazin nagydíját MIPIM-en, Berényi János, a HITA elnöke vette át.

A rangsor szerint 2014-2015-ben Budapest Kelet-Európa tőkebefektetés szempontjából legvonzóbb városa. A régiós aranyérem mellett, a kategóriákat összesítő "TOP 10 Major European cities" átfogó értékelésben Budapest - egyedüli közép-kelet-európai városként, Moszkvát megelőzve – a 9. helyen végzett. Emellett az első tízbe rangsorolták hazánkat költséghatékonyság (7. hely), FDI stratégia (8. hely) és üzleti környezet (5. hely) alapján is. Magyarország két régiója pedig felkerült a legversenyképesebb TOP 10-es listára: költséghatékonysági szempontból a dél-dunántúli régió 6. helyezést ért el, míg a nagy méretű régiók versenyébenaz  észak-alföld a 3. helyet kapta.

Díjak:
Az esemény egyik fénypontja idén is a MIPIM Awards díjátadó ceremóniája volt, amelyen a világszinten meghatározó projekteket díjazták. A nemzetközi ingatlanszakértőkből álló zsűri, illetve a közönség választotta ki a legkiválóbbakat. Több kategóriában is díjaztak, a döntőbe minden kategóriából 4-4 projekt jutott be. Számunkra öröm az ürömben, hogy a Bevásárlóközpontok kategória egyik döntőse a TriGranit sztárprojektje, a Poznan City Center lett.
Hogy a világ élvonaláról mi se maradjunk le, az alábbiakban bemutatjuk a kategóriagyőzteseket, illetve néhány, önkényesen kiválasztott személyes kedvencünket. (A képek forrása: mipim.com)

1. MAX IV, Lund, Svédország
Fejlesztő: Fastighets AB ML4
Kategória: Futura projektek

2. Gardens by the Bay, Szingapúr
Fejlesztő: National Parks Board Singapore Building
Services Engineering and Environmental
Kategória: Innovatív zöld fejlesztések

3. Tanzende Türme - Hamburg, Németország
Fejlesztő: STRABAG Real Estate GmbH
Kategória: Irodaház-projektek

4. InterContinental Marseille - Hotel Dieu - ,Franciaország
Fejlesztő: Altarea Cogedim (tulajdos/befektető: AXA Real)
Kategória: Felújított épületek

5. The Oliv - Szingapúr
Fejlesztő: TG (Balmoral) Pte Ltd.
Kategória: Lakóingatlan-projektek

6. Emporia Shopping Centre - Malmö, Svédország
Fejlesztő: Steen & Ström Sverige AB
Kategória: Bevásárlóközpontok

7. Kö-Bogen Düsseldorf - Düsseldorf, Németország
Fejlesztő: Projektentwicklung GmbH, Düsseldorf
Kategória: Városrehabilitációs projektek

További projektek

8 Hualien Residences - Hualien, Tajvan
Fejlesztő: Taiwan Land Development Corporation

9. Parque Santa Lucia - Monterrey, Mexikó
Fejlesztő: Desarrollos Delta, Monterrey

10. Xihongmen Development - Peking, Kína
Fejlesztő: Beijing XingChuang Zhidi Real Estate
Development Co., Ltd.

11. Battersea Power Station - London, Egyesült Királyság
Fejlesztő: Battersea Power Station Development Company
Kategória: Városrehabilitációs projektek


Forrás: www.mipim.com
www.portfolio.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások