hír épületek

Botrány Foster Las Vegas-i épülete körül is

21 emeletet vágtak le – ennyit a Bécsi utcában is elfogadnánk


Csépé | 2010.11.23
A kivitelező szerint a Foster & Partners készítette részlettervek hibái vezettek olyan vasszerelési bakikhoz, amik miatt vissza kell bontani a Las Vegasban épülő Harmon Hotel felső részét. A 2009-ben elkészült épület 21 emeletét kell visszabontani, a műszaki ellenőrök biztosan hibáztak.

A hatvanezer négyzetméteres szállodát a 9,2 milliárd dolláros (kétezer milliárd forint) befektetéssel épülő Las Vegas CityCenter kapujának szánták (http://www.citycenter.com, mint az oldalon látható, eredetileg ez év végére kellett volna elkészülnie az épületnek, de 2012 előtt aligha lesz kész), tavaly februárban derült ki, hogy 15 emeleten elrontotta a vasszerelési munkát a Perini Building Company generálkivitelező alvállalkozója, a Pacific Coast Steel. Később arra is fény derült, hogy a hibában a műszaki ellenőr cég, a Converse Consultants is sáros, öt hónap alatt 62 jelentés siklott el a hibák felett, ennek következményeként valamennyi szakember átmenetileg vagy végleg elvesztette az engedélyét.

Fosterék ugyan azt mondják „ügyfelünk nem tájékozatott minket a bontásról. A tervek statikai kérdései a szerkezettervezőhöz, és nem a Foster & Partnerhez tartoznak. A F+P céget nem vonták be a pereskedésbe." Ugyanakkor a Sunday Times szerint „Foster terve hozzájárult a fiaskóhoz", a Perini Building Co. elnöke, Craig Shaw pedig úgy fogalmazott: „Perini kitart véleménye mellett, hogy a tervezési ellentmondások hozzájárultak a szerkezeti hibákhoz, a szerkezeti rajzok egyes részletei, ahogy megtervezésre és engedélyezésre kerültek, a betonvasak szerelésére olyan megoldásokat tartalmaztak, melyek nem voltak a rajzok szerint kivitelezhetőek."

Egyébként Foster nemrégiben jelentette be, hogy 1300 fős irodájából 3-400 fő elbocsátására készül.

A CityCenter látványtervén, jobbra elöl látszik a megrövidült torony

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások