Java | 2014.04.08
A eVolo építészeti magazin 2006 óta minden évben megrendezi a Skyscraper Competitiont (Felhőkarcoló pályázatot). A nemzetközi megmérettetés nem feltétlenül azokról a felhőkarcolókról szól, amelyeket meg is lehet építeni. Sokkal inkább az alkotói fantáziáról, trendi technológiák alkalmazásáról, anyaghasználatról és a meghökkentésről.

A zsűri 43 országból érkezett 525 projektje közül választotta ki a legkiválóbbakat. Három győztest hirdettek, és 20 kiemelt projektet részesítettek elismerésben. Azt gondolnánk, hogy az egy évvel korábbi elképzeléseknél már nem lehet extrémebbet alkotni, azonban a tervezők évről évre mind a zsűrit, mind a közönséget meglepik. Íme, a győztesek!

1. Vernacular Versatility

Az amerikai Yong Ju Lee, "Vernacular Versatility" fantázianevű projektje lett az első. A koncepció alapötletként a hagyományos koreai építészetet hívja segítségül. Az épületegyüttes a tradicionális hanok építészeti stílust gondolja újra szupermodern felhőkarcoló formájában. Érdekes az elgondolás, főleg azért, mert a hanok-szerkezetet alapvetően földszintes épületeknél alkalmazták korábban.

2. Car and Shell: or Marinetti's Monster

Második helyezett:a "Car and Shell: or Marinetti's Monster" elnevezésű project került. Az amerikai tervezőpáros Detroitot, mint égi várost álmodta meg, alternatív megoldást kínálva a hanyatló város problémájára. Talbot és Markiewicz Detroit külvárosát, az utakat, járdákat, lakóterületeket – kereskedelmi és szabadidős funkciókkal teletűzdelve – egy függőleges struktúrába rendezik, a városszövet doboz-formába illesztve.

3. Propagate Skyscraper

A harmadik helyezett YuHao Liu és Rui Wu kanadai tervezők projektje. A "Propagate Skyscraper" egészen formabontó ötleten alapul. A koncepcióterv nemes egyszerűséggel egy önmagától növekedő felhőkarcolót vizionál. A folyamat részletes magyarázatára nem vállalkoznánk, annyit érdemes tudni, hogy a szén-dioxid alternatív hasznosításával a gázból és más anyagokból egyfajta építőanyag keletkezik. Ez nem számít elvetemült ötletnek, ma már több kísérlet foglalkozik ezzel a megoldással. Az újszerű – és egyelőre a realitástól meglehetősen távol eső – invenció az anyag "önszaporító" képessége, amelynek segítségével az épület egy vázszerkezet mentén nőhet fel. A felhőkarcoló a környezetnek, az időjárásnak, a szélnek és a szén-dioxid különböző tulajdonságainak kitéve szabadon emelkedhet a magasba, egészen egyedi struktúrákat létrehozva.

A koncepció túlmutat az építészeten, hiszen a futurisztikus építmény egyúttal egészen újszerű életteret is teremt az ember számára, így ez az elgondolás akár az egymás mellett (alatt-felett) élés és a társas érintkezés formáit és szabályait is megváltoztathatja.

Kiemelt projektek:

4. Climatology Tower, Japán
Tervezők: Yuan-Sung Hsiao, Yuko Ochiai, Jia-Wei Liu, Hung-Lin Hsieh

5. PieXus Tower, Hong Kong
Tervezők: Chris Thackrey, Steven Ma, Bao An Nguyen Phuoc, Christos Koukis, Matus Nedecky, Stefan Turcovsky

6. Rainforest Guardian Skyscraper, Kína
Tervezők: Jie Huang, Jin Wei, Qiaowan Tang, Yiwei Yu, Zhe Hao

7.Skyvillage (Los Angeles), Egyesült Allamok
Tervező: Ziwei Song

8. Launchspire, Egyesült Királyság
Tervezők: Henry Smith, Adam Woodward, Paul Attkins

9. Liquefactower: The Sinking City, Új-Zéland
Tervező: Eric Nakajima

10. Hyper Filter Skyscraper, Oroszország
Tervező: Umarov Alexey

11. Project Blue, Kína
Tervező: Yang Siqi, Zhan Beidi, Zhao Renbo, Zhang Tianshuo

12. Seawer: The Garbage-Seascraper, Dél-Korea
Tervező: Sung Jin Cho

Díjak:
Első díj – US $5000 + terjesztés a sajtóban
Második díj – US $2000
Harmadik díj – US $1000

Forrás: www.evolo.us

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások