hír cikk beruházás Budapest One iroda építészet Futureal Kelenföld

52,5 milliárdból futurisztikus épületkomplexum épül Kelenföldön


donkanyar | 2014.05.05
Az M4 metróvonal kelenföldi végállomásánál épül meg a Budapest One épületkomplexum. A Futureal csoport 170 millió eurós (52,5 milliárd forint) beruházása során 70 ezer négyzetméteres irodapark épül.Az első ütem munkálatai várhatóan 2015 első negyedévében kezdődnek, a befejezés pedig 2017 első negyedévére várható.

A projektet (amiről januárban már írtunk) jegyző Futureal komoly tapasztalatokkal rendelkezik az ilyen léptékű programok kivitelezésében, így akárcsak a Corvin Sétány esetében, itt is szoros együttműködésben tevékenykedik a Fővárosi Önkormányzattal, a XI. kerületi önkormányzattal és a Budapesti Közlekedési Központtal. Az együttműködés keretében a Futureal mintegy 650 millió forint értékben járult hozzá a közterületek fejlesztéséhez és számos, a terület közlekedését segítő tervezési feladathoz – írja az MTI.

Erőssége a területnek a csomópont kiváló közlekedése, hiszen a metrón kívül villamosok és távolsági buszok és az elővárosi vonatok is megállnak itt.

Az épületeken lesznek zöld teraszok és tetőkertek. Része a beruházásnak az elektromosautó-töltőállomás, a biciklitároló és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségek. Egy tetőtéri futópálya biztosítja majd az ott dolgozók aktív kikapcsolódását.

A terveket készítő Mérték Építészeti Stúdió úgy alakította ki az épületet - egyebek mellett az optimális benapozással és a zöld felületekkel -, hogy az önmagában megfelel a zöld minősítés követelményeinek.

A Budapest One fejlesztője a legmagasabb besorolást célozza meg a zöld- és az energetikai minősítésben. Ezért a tervezés során az Advanced Building and Urban Design (ABUD) szakemberei feleltek. A társaság mindhárom minősítő rendszerben - LEED, BREEAM, DGNB - vezető szerepet tölt be.

MTI

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások